Smörgåstårta med tonfisk

Vad har ni för påsktraditioner i din familj? Till skillnad från julen, så tycker jag att påskens vad-var-hur skiljer sig en hel del från familj till familj. Vi brukar vara hos farmor och farfar och äta påskbord på långfredagen. Men i år missar jag det helt och hållet!

Som jag nämnt tidigare så åker jag iväg på välbehövlig och efterlängtad weekendresa på skärtorsdagen (på min kvast, höhö) och blir borta hela påsken. Men jag lider inte för det – även om jag kommer sakna sambon som jag lämnar alldeles allena hemma.

Enkel smörgåstårta med tonfisk

Hos farmor blir man inte bara bjuden på påskbord utan man kan också bli bjuden på denna eminenta smörgåstårta. Den är så enkel och billig att göra att den lätt kan klassas som vardagsmat. Bara rör ihop och varva – sen är smörgåstårtan klar!

Precis som annan smörgåstårta så smakar den bäst dagen efter. Alltså – gör på skärtorsdagen, dekorera och servera på långfredagen!

Farmors enkla smörgåstårta (6-8 port.)

6 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl majonnäs
(1/2 purjolök)
1 burk tonfisk, ca 150 g avrunnen vikt
6 skivor hönökaka
1 1/2 dl hackad smörgåsgurka, typ bostongurka
3 tomater

Koka äggen hårdkokta (10 min från kokande vatten) och låt svalna. Vispa grädden och blanda med crème fraiche, majonnäs, finstrimlad purjolök och tonfisk till en röra. Varva röran med hönökaka i två lager. Toppa med ett sista lager bröd och dekorera med bostongurka, hackade tomater och hackade, hårdkokta ägg.

Billig och enkel smörgåstårta
Enkel smörgåstårta som blir klar snabbt. Perfekt smörgåstårta att bjuda på i påsk!

9 kommentarer

 1. Påsken ska här firas enligt min man med klassiskt köttbullar prinskorvar,ägg, jansson m.m. Ganska tråkigt tycker jag, men det går inte att rucka på….
  Gå in på min blogg, jag har en liten överraskning till dig!!! Det är du värd!!

  Svara
 2. Åh, vad gott! Jag har nog inte gjort smörgåstårta sen jag pluggade i Uppsala och gjorde smörgåstårtor i mängder på helgerna, men nu känner jag att det är dags igen.

  Svara
 3. Åh, smörgåstårta… vi har inte haft det på evigheters evigheter, det är ju makalöst gott!
  Inga speciella påsktraditioner i någon av våra respektive familjer faktiskt. Däremot brukar vi alltid fira aftonen med våra goda vänner, precis som vi ska göra denna påsken. Annars blir det mest god mat och dryck:)
  Så kul att åka bort över helgen, snart ger vi oss iväg till Budapest också, ska bli så skönt!

  Svara
  • Visst är det! Man borde göra smörgåstårta oftare än man gör, det är ju faktiskt väldigt enkelt att göra!

   God mat och dryck verkar vara det som är viktigast i påsk. Man passar på att slappa lite extra :) Vad härligt med Budapest, det ska vara en fin stad har jag för mig?!

   Svara

Skriv en kommentar.