Enkel baconpaj

Baconpaj, enkel vardagspaj

Baconpaj – så jäklans god mat! Ibland är de enkla recepten de allra bästa, tycker jag. Jag hade några småledsna champinjoner i kylen som fick hänga med, men baconpajen blir lika god utan dem. En bra vardagspaj med få ingredienser!

Baconpaj (4 port.)

Pajdeg:

3 dl mjöl (gärna grövre mjölsorter, t.ex. grahamsmjöl)
100 g smör
1 nypa salt
2-3 msk vatten

Pajfyllning med bacon:

1 pkt bacon, 140 g
1 gul lök
(3-4 färska champinjoner)
3 ägg
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl riven ost (gärna en lagrad sort)

Sätt ugnen på 225°. Blanda snabbt ihop mjöl, smör och salt till en smulig massa. Tillsätt lite vatten i taget tills du får en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform och ställ i frysen medan du fixar pajfyllningen. Hacka lök, bacon och ev. svamp och fräs mjukt. Nagga pajdegen med en gaffel innan du förgräddar den mitt i ugnen i 10 min. Vispa hastigt ihop ägg och mjölk och blanda med salt, peppar och riven ost. Bred ut fräset i pajskalet och häll äggstanningen över. Grädda mitt i ugnen i 25 min.

Låt gärna stå en stund innan servering. Tomat och ärtskott eller annan grönsallad är kanongott till baconpajen.

16 kommentarer

  1. Om du nästa gång skulle ha lite småledsen purjo också så strimla och förväll den lätt och lägg i först i pajskalet. Då blir det nästan min favoritpaj ”mormors bästa bjudpaj” som görs med rökt skinka, tärningar av grevéost (och hela burkchampinjoner) mm.

    Svara
  2. Haha! jag är precis på väg att göra baconpaj jag också. Men jag använder purjolök i stället för vanlig gul lök, och så smaksätter jag lite extra med getost. Vi får se hur det blir, och om det blir lyckat nog att hamna på bloggen. Ha en bra dag!

    Svara
  3. åh, det var alldeles för längesen vi åt paj! tänkte jag nyss sen kom jag på att vi bjöd på pajlunch på ofelias kalas i lördags… men i lördags är väl alldeles för längesen? paj borde man ju äta varje dag!

    Svara

Skriv en kommentar.