Daal, indisk linsgryta

På indiska restaurangen i stan (ja, det finns två egentligen men jag föredrar den ena) får man alltid enormt god mat. Vällagad mat med massor av smaker och enligt utsago ska den smaka autentiskt indiskt. Jag, som aldrig lämnat Europa, har lite svårt att avgöra sånt där. Men gott är det. Och de är duktiga på att fråga om man vill ha doggy bag, tummen upp för sådant.

Att sitta i hammocken i deras ingång och vänta på take away är fredagslyxigt, men med basic kitchen skills ett litet stash av kryddor hemma kan du göra god, indisk mat hemma 0ckså. Tills man kan köpa paneer i affären (eller jag tar mig för att göra egen) så gör jag daal, en indisk linsgryta.

daal-indisk-linsgryta

Daal (dal, dhal) är en klassisk, indisk gryta som är krämig och värmande på det där sättet som bara indisk mat kan vara. Röda linser, kokosmjölk, tomat och en kombo av heta kryddor gör den här grytan.

Ät din daal med ris och naan eller papadums.

Daal, indisk linsgryta (4-6 port.)

1 gul lök
Smör/olja att steka i
2 vitlöksklyftor
1 färsk, röd chili (alt. en klick sambal oelek)
1 tumme färsk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk kardemumma
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 burk kokosmjölk, ca 400 g
2 dl vatten
3 dl röda linser
100 g färsk bladspenat
Salt, peppar

Riv lök, vitlök, chili och ingefära och fräs det mjukt i en stor gryta. Blanda alla kryddorna och vänd ner i grytan någon minut innan du häller på tomatkross, kokosmjölk, vatten och linser. Låt koka 10-15 min, tills linserna är mjuka men inte sönderkokta. Blanda ner spenaten och låt den sjunka ihop. Smaka av.

14 kommentarer

  1. Daal är en av våra absoluta favoriträtter när det gäller snabbmat och indiskt! Det är ju så lätt att variera det också, vi har bland annat testat att ha i sötpotatis och det blev kanongott.
    Indisk restaurang är något vi verkligen saknar i vår stad, tyvärr… en av alla otaliga pizzerior kunde gott förvandlats!

    Svara
  2. Åh jag älskar daal :) Enda nackdelen är att jag alltid lyckas bränna i botten när jag lagar den, så även ikväll. Tur att det är sambon som diskar idag.

    Svara

Skriv en kommentar.