Currypanerad spätta och mangosås

Gillar du curry? Denna stackars hat-älskade krydda som påminner om Flygande Jakob och flåtiga hämtpizzor har fått ett oförtjänt dålig rykte, tycker jag. Låt den röda currypastan vila en kväll och plocka fram det gamla, hederliga gula currypulvret ur gömmorna.

Currypanerad rödspätta med mangosås

Här får curryn färg- och smaksätta den bästa paneringsfisken som finns i haven: rödspätta. Till det en remouladliknande sås som fått smak av sötsyrlig mango.

En liten twist på en vanlig vardagsrätt! Potatisen och ärterna fick stanna kvar på tallriken precis som i originalutförandet – någon måtta på nymodigheterna får det ju vara!

Currypanerad spätta med mangosås (4 port.)

Currypanerad spätta:

2 dl vetemjöl
2 tsk curry
1 tsk salt
1 krm peppar
2 ägg
2 dl ströbröd
600 g rödspättafiléer
Smör/olja att steka i

Mangosås:

250 g mango
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche (alt. turkisk yoghurt)
1 tsk curry
Salt

Blanda vetemjöl, curry, salt och peppar på en tallrik. Vispa upp äggen och lägg på en annan. Lägg ströbröd på en tredje tallrik. Vänd spättafiléerna först i mjöl, sen i ägg och sist i ströbröd. Låt ligga och torka till medan du gör mangosåsen. Mixa eller finhacka mangon. Blanda med majonnäs, crème fraiche och curry. Smaka av med salt. Stek fisken tills den är gyllene runtom.

6 kommentarer

  1. Vad gott det ser ut! Här hemma skulle jag nog ändå inte få några lovord för rätten; sambon kommer från en familj med fisk/e som tradition och där gäller fisk stekt i smör, mycket fisk, bara fisk, helst inte ens sås och potatis till ;-) Har kommit så långt efter många år att lite dill och lite citron går bra… *suck*

    Svara
  2. Curry till just spätta har jag nog aldrig prövat, men annars är jag en flitig curryanvändare, senast i en fisksoppa. Ofta i grönsaksgrytor. Dessutom finns det ju så många olika sorters curry, alltifrån mild gul till orangeröd med mer hetta. Din spättta ser jättegod ut!

    Svara

Skriv en kommentar.