Croque Madame

Efter en framgångsrik julklappsjakt i bitande kyla är det ganska skönt att cykla hem till en varm lägenhet, tända några många ljus och krypa upp i soffan. Bara göra ingenting. För det är ju som de säger i den där reklamen: julen handlar om att göra så lite som möjligt så länge som möjligt. Det försöker jag bejaka.

Igår, när lägenheten ändå ekade tom – sånär som på knorrande från frysens trasiga kompressor och sprakande från tända ljus – hällde jag upp en kopp av dagens te från teadventskalendern (ett grönt te med apelsin, godast hittills) och fixade mig en smörgås till middag. Krångligare än så behöver man ju inte göra det för sig själv, tänker jag.

Recept på Croque Madame

Vet du vad skillnaden på en Croque Madame och en Croque Monsieur är? Ägget. Ägget är den enda skillnaden. Det kan tyckas trivialt, men det där mjukstekta ägget ovanpå rostmackan med ost, skinka, senap och krämig ostsås gör stor skillnad.

Åh ja… Ostsåsen. En Croque Madame toppas precis som en Croque Monsieur med en krämig ostsås som man låter få lite färg i ugnen. Man börjar ju dregla för mindre.

Det här är en galet god macka alltså!

Croque Madame (4 st.)

8 skivor ljust bröd
Senap
16 skivor kokt eller rökt skinka
300 g ost (gärna en lagrad variant med mycket smak)
Smör att steka i
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 gnutta muskotnöt
Salt, vitpeppar
4 ägg
(Gräslök)

Sätt ugnen på 225°. Rosta brödet. Bred bröden med senap och toppa hälften med skinka och ungefär 2/3 av osten. Lägg resterande bröd som lock. Smält en rejäl klick smör i en kastrull och vispa ner mjölet så du får en smält massa. Häll sakta på mjölken och vispa medan såsen kokar upp och tjocknar. Låt koka 3 min. Häll  ner resten av osten och låt den smälta i såsen. Smaka av med muskot, salt och peppar. Toppa mackorna med ostsåsen och grädda mitt i ugnen i 5-10 min, tills all ost smält och ostsåsen fått lite färg. Stek under tiden äggen och toppa varje macka med ett ägg och eventuellt lite hackad gräslök vid servering.

7 kommentarer

  1. Gud vad gott det ser ut! Smidigt att göra, ingredienserna har man nog hemma för det mesta – och en lagom portion som inte gör att man längtar efter soffan/sängen direkt ;-)

    I filmen Mångalen med Cher (urgammal…) stektes ett ägg i mitten av ett rostbröd (hål uttaget med ett snapsglas) och det gör jag ibland. Nästa gång jag får lust ska jag tänka på din Croque Madame istället!

    Svara

Skriv en kommentar.