Citronkycklingklubbor med vitlök och örter

Åh, jag är så hungrig! Det knorrar och lever lajban i magen och jag har bara precis skjutsat in maten i ugnen. Om den närmsta halvtimmen inte går snabbt måste jag vidta krisåtgärder… Jag får väl underhålla mig med min mest nyfunna leksak – appen Readly i iPaden – ungefär som Spotify, fast för tidningar. Än så länge inte så många tidningar, men det kommer väl hoppas jag, för tanken är god! Synd bara att alla tidningar jag läser där är mattidningar. Det gör ju mig inte mindre hungrig…

Lustigt att man är så mycket mer hungrig vissa dagar än andra, trots att jag har ganska bra matrutiner med mellanmål och hela den biten. Igår kunde jag till exempel gå på stan med min syster efter jobbet och vänta på citronkycklingen som skulle gotta sig i ugnen en stund, utan att gå berserkagång.

Kycklingklubbor med citron, örter och vitlök

Och det var alltså inte citronkyckling à la Stinas frysta som vi åt, utan citronkyckling à la Sara. Det här är ett så smidigt recept – du kan nästan göra det i sömnen. Citron, vitlök och örter är ju alltid gott tillsammans och på kyckling är det en klassisk smakkombo.

På med citronhalvor, hela vitlöksklyftor, en näve örter och en slurk olivolja så är ditt jobb klart. Inget hackande, stekande och fipplande. Tummen upp på det va?

Citronkycklingklubbor med vitlök och örter (4 port.)

4 kycklingklubbor, ca 1 kg
1 citron
1/2 vitlök
2 msk hackade färska/frusna örter (jag använde frusna örtkryddor provencale)
Salt, peppar
1 skvätt olivolja

Sätt ugnen på 200°. Lägg kycklingklubborna i en ugnssäker form. Tvätta citronen noga, pressa saften över kycklingen och lägg citronhalvorna i formen. Skala, krossa vitlöksklyftorna med näven och fördela i formen. Fördela örter, salt och peppar jämnt över kycklingen. Ringla över lite olja. Stek mitt i ugnen i ca 40 min (prova att sticka en provsticka genom kycklingen mot benet – saften som kommer ut ska vara klar utan rosa inslag).

Servera med blandad sallad, dressing och kanske en smörgås om du är mer hungrig.

Citronkyckling, enkelt middagstips
När citronhalvorna får ligga med i formen och bli varma sprider de en underbar doft och smak. Tillsammans med vitlök och örter blir det en kanonkyckling!

12 kommentarer

 1. Smidigt och säker jättegott! Jag provade den mer ”vågade” varianten jag blev tipsad om hos [url=http://lottakruse.blogspot.de/]Lotta i Två små kök[/url] som sedan las ut av [url=http://martenssonskok.blogspot.de/search/label/Kyckling] Mårtenssons[/url]. Mer arbete, men fantastiskt gott! I din ”snabbvariant” hade jag nog också brynt klubborna lite före ugnen för att få mer färg. Mina ögon tycker det smakar bättre då ;-)

  När jag gör kyckling drar jag gärna av skinnet för att köttet – och inte bara just skinnet – ska har mer smak. Hur gör du?

  Om det nu inte fungerar som jag tänkt mig med ”deeplink” så ser väl min kommentar lite *rolig* ut och jag kommer aldrig att försöka igen…kan ju inte kolla med ”förhandsgranska”… men det bjuder jag på!!

  Svara
  • Åh, provade du vitlökskycklingen? Spännande! Visst kan du bryna kycklingen först men min rekommendation är att köra ugnen på grill sista stunden annars – så slipper du dra fram stekpannan också!

   Jag gillar skinnet, särskilt när det blir lite sådär krispigt och gott som det blir i ugnen. Så mitt skinn får vara kvar! Tycker du att själva köttet får lite mesig smak kan du marinera kycklingen några timmar innan tillagningen!

   Svara
 2. Så gott! Nästa gång när jag ska steka kycklingdelar (brukar använda kycklinglår) ska jag också ha citronhalvorna med i plåten! Tack för tipset! :)
  Kram kram
  //Lana

  Svara
 3. Verkligen tummen upp för det och väl värt väntan trots kurr i magen. Stinas kyckling. Finns den kvar?! Känner igen namnet men inget jag någonsin skulle köpa. Speciellt inte när du här visar hur lätt det är att göra själv. Ser hur fräscht och gott ut som helst!

  Svara

Skriv en kommentar.