Chiligryta med quinoa

Häromdagen tog jag Tea i sjalen och gick mot stan för att sällskapa Daniel hem från jobbet. Som de flesta tillfällen med barn tog det lite längre tid än planerat att komma iväg och Daniel hann sluta innan vi hunnit halvvägs. När vi var på andra sidan sjön kom ett sms från Daniel – ”Jag ser din mössa!”. Hehe… Man vet att mössan är färgglad när man ser den på flera hundra meters avstånd.

Veganska chiligryta med bönor och quinoa

För mig börjar möss-säsongen redan när vissa fortfarande går i kortbyxor, allt för att kanske, om jag har riktig tur, slippa en vinter med öroninflammation. Nu är det ju faktiskt nästan november och fler än jag drar ner mössan över öronen för att skyla sig mot vinden så gott man kan.

Vi äter mycket grytor och soppor hemma nu. Det har nästan bara varit det på matsedeln senaste tiden. Det här är den gångna veckans allra godaste middag, tyckte både jag och Daniel som tog om flera gånger, trots att han var rejält förkyld.

Chiligryta med quinoa
Gryta med quinoa recept

 

Chili sin carne, chili con carne utan kött, chiligryta med quinoa – kalla det vad du vill, men värmer gott i magen gör det. Vi skedade (perfekt mogen, hur ofta händer det?) avokado på chiligrytan, det satt som en smäck till den heta grytan.

Bönor och quinoa gör chiligrytan proteinrik på ett naturligt sätt, så att du håller dig mätt och god även om grytan är helt vegetarisk – ja, vegansk faktiskt.

Chiligryta med quinoa (4-6 port.)

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Smör/olja att steka i
2 tsk spiskummin
1 msk oregano
2 dl quinoa
4 dl vatten
2 burkar krossade tomater, ca 800 g
1 burk stark ajvar, ca 340 g (alt. chilisås)
2 burkar kokta bönor, ca 460 g avrunnen vikt
1 burk majskorn, ca 140 g avrunnen vikt
Chiliflakes efter behag (alt. sambal oelek)
Salt, peppar

Finhacka lök och vitlök och fräs mjukt i en stor gryta (gärna en gjutjärnsgryta). Tillsätt spiskummin, oregano och quinoa. Häll på krossade tomater och ajvar och låt koka i 15 min. Skölj av bönorna och häll ner dem och majskornen i grytan när ett par minuter återstår. Smaka av med chili, salt och peppar efter behag.

Quinoachili
Vegansk chiligryta med quinoa och bönor. Avokado på är gott!

4 kommentarer

    • Hej och tack! Du kan byta quinoan mot något annat gryn kanske, som bulgur, ris eller mathavre. Tänk på att anpassa koktiden och eventuellt vätskemängden bara.

      Svara

Skriv en kommentar.