Chiligryta med kyckling

Okej hörni, vi går direkt på huvudfrågan här: Bönor! Ja eller nej?

Vi äter bönor i olika former och färger säkert 3… Nä, 4… Äsch, säkert 5 dagar i veckan. Tea tycker det är toppengott. Dessutom är det ju billigt, lätt att använda på olika sätt och faktiskt väldigt BRA för magen om den bara får vänja sig successivt. Bieffekterna kan annars vara lite, ja, socialt begränsande kan man väl säga!

Det här receptet på kycklingchili är helt utan bönor. Fast jag toppade med bönor i alla fall. Jag tycker det blir så gott till, men det funkar ju precis lika bra utan förstås.

Chili con carne med kyckling

Chili con carne är en klassiker som jag inte kan påminna mig om att vi någonsin ätit hemma, när jag var liten. Det enda barndomsminnet jag har till chili con carne, är när jag var på teaterläger i lågstadiet. Jag vet inte om det var miljön, hunger eller bara god mat – men jag minns att jag tyckte det var väldigt gott.

Det här är min variant på chili con carne med kyckling. Gott och roligt med omväxling på ett recept som du annars säkert känner igen. Hoppas du provar och gillar min kycklingchili!

Kycklinggryta
Chili con carne utan bönor, med kyckling

Jag använde torkade chiliflakes för att få lite hetta i min kycklinggryta. Mängden chili i det här receptet ger en ganska mild gryta, så ös på med mer chili om du vill ha lite hetta! Sambal oelek, tabasco eller färsk chili är också gott, om du hellre använder det.

Lite honung i grytan rundar av smakerna, men om du inte vill använda honung kan du istället tärna ner lite paprika som får koka med grytan. När paprikan mjuknar blir den söt och god!

Vi åt chiligrytan med basmatiris, bönor (yes!), majs, sallad och en klick naturell yoghurt.

Chiligryta med kyckling (8 port.)

1 kg kycklingfilé
2 gula lökar
Olja att steka i
4 vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
2 msk oregano
2 tsk spiskummin
2 krm chiliflakes
2 pkt krossade tomater, ca 800 g
4 dl vatten
2 tärningar kycklingbuljong
Salt, peppar
1 tsk honung
(2 tsk potatismjöl)

Strimla kycklingen. Hacka löken och fräs den mjuk i olja. Blanda ner finhackade vitlöksklyftor, tomatpuré och kryddor och fräs en minut till. Vänd sen ner den strimlade kycklingen, tomatkross, vatten och smulad buljongtärning. Låt koka ca 20 min. Kontrollera att kycklingen är klar och smaka sedan av med salt, peppar och lite honung. Om du vill ha en lite tjockare sås, blanda potatismjöl med lite vatten, rör ner i grytan och låt koka upp.

Kycklinggryta recept

Gryta = höstmat. Visst är det härligt med rejälare mat nu när det är lite kallare ute?

Gryta med tomat och kyckling

6 kommentarer

  1. Bönor? Ja, tack! Ett rungande ja! Jag skulle kunna äta bönor varje dag. Min man håller nog inte med, men jag tvingar honom emellanåt, hehe :-)

    Svara
  2. Bönor – jaaa! Vi blandar ner det i ALLT. Det är gott, billigt, nyttigt och drygar ut. Hur bra som helst. Barnen på 1 och 3,5 år Älskar’t också!
    Grytan låter jättesmaskig och storkok är ju bara BÄST nu när vardagen rullar. Jag tror jag hivar ner ett par burkar bönor och tärnade grönsaker som morot och squash så blir det ännu mera mat! tack för finfin blogg med både bra recept och trevligt skrivna texter!

    Svara

Skriv en kommentar.