Chilifärslimpa med varm grönsakssalsa

Chilifärslimpa med varm grönsakssalsa

Jajamen, som jag nämnde så blev det köttfärslimpa igår. Det är ju så himla gott med klassisk husmanskost ibland, eller hur? Det är mat att längta till!

Det är en del som känner att de inte hinner göra köttfärslimpa en vanlig vardag. I själva verket tar det inte särskilt mycket längre tid än att göra biffar istället och räknar du in tiden det tar att städa köket efter biffstekningen så vinner köttfärslimpan lätt. Gör tillbehören under tiden, så kan du laga mat i lugn och ro dessutom.

Här en klassisk köttfärslimpa som kryddats med het chili och lindats in i bacon. Baconet gör köttfärslimpan saftig och god. Servera med potatis, gräddsås och varm grönsakssalsa.

Chilifärslimpa med varm grönsakssalsa (4 port.)

Chilifärslimpa:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Smör/olja att steka i/till ugnsformen
500 g blandfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk (rökt) paprikapulver
(1 nypa chiliflakes)
1-2 tsk sambal oelek
1 ägg
1/2 dl grädde
1 pkt bacon, ca 140 g

Varm grönsakssalsa:
10 cm purjolök
1 röd paprika
300 g majs
Smör/olja att steka i
Flingsalt, peppar

Gräddsås:
Sky från chilifärslimpan
1 msk tomatpuré
2 1/2 dl grädde
1 tsk kinesisk soja
Salt, peppar

Sätt ugnen på 175°. Finhacka den gula löken och vitlöken och fräs den mjuk. Blanda sedan den mjuka löken med blandfärsen och alla kryddorna. Bind ihop färsen med ägg och grädde. Lägg baconskivorna bredvid varandra och forma färsen till en avlång limpa som du sedan virar baconet runt. Smörj en ugnsfast form och lägg köttfärslimpan i den. Stek mitt i ugnen i 45 min. Gör under tiden grönsakssalsan. Strimla purjolök och tärna paprikan. Fräs hastigt alla grönsaker i en varm stekpanna tills de börjar dofta efter en knapp minut. Salta och peppra. När köttfärslimpan är klar, låt den vila medan du häller skyn en en stekpanna tillsammans med resterande ingredienser till såsen. Låt koka upp och puttra någon minut. Smaka av.

Enkel köttfärslimpa med chili och bacon
Att jag virar in limpan i bacon är inte enbart för att bacon är så populärt hemma, utan även för att fettet i baconet gör köttfärslimpan saftig och god. Du kan såklart hoppa över baconet, men då skulle jag nog rekommendera att ösa köttfärslimpan med sky ett par gånger under ugnsstekningen.

Varm grönsakssalsa
Genom att värmas upp kommer mycket smak och sötma fram ur grönsakerna. Lite salt och peppar förhöjer ju så bekant smakerna ytterligare. Varm grönsakssalsa är särskilt gott såhär i kyliga tider!

15 kommentarer

  1. Verkligen ett recept som passar mig! Jag hade nog väntat lite längre än 45 minuter, alltså tills baconet fått mer färg men då kanske köttfärslimpan varit torr istället. Där får man nog pröva sig fram, för bacon är ju också olika i kvalitet…

    Svara
  2. Den köttfärslimpan såg inte lite saftigt ut, utan väldigt mycket saftig! Gott med lite andra smaker än de traditionella i kära köttfärslimpan. Och varma grönsaker är verkligen att föredra nu… Fast det är allt härligt med kyla och snö – man behöver ju inte vara utomhus utan kan njuta av det på innansidan av fönstren :-)

    Svara
    • Visst är det skönt med lite snö, det blir ju ljust om inte annat. Syrran hade köpt termobyxor, funderar på att gå på samma linje… Sålänge man är torr och påbylsad är det ju okej med vargavinter även när man är utanför fönstren :)

      Svara

Skriv en kommentar.