Burgare à la Lindström

Vågar jag erkänna att det är ganska skönt att vardagen är tillbaka? Mindre julskinka och krångliga trerättersmiddagar – mer vardagsmat! Som jag har saknat att stöka som vanligt i köket… Och jag har saknat er! Det märks i statistiken att ni funderar på annat än vardagsmat i december, men nu när januarivardagen är här med nyårslöften, jobb och rutiner, då har ni tid och lust att leta efter nya recept på vardagsmat igen.

Det tycker jag är himla härligt, så klart!

Burgare à la Lindström med rödbetor och kapris

Klassisk husmanskost tror jag att det fler än jag som längtar efter nu (ja, inte bara nu utan för det mesta egentligen). Biff à la Lindström är en fin klassiker med rödbetor och kapris. Det är alltid smakrikt och gott! Här serverar jag biffen i bröd tillsammans med sallad och dressing – en burgare à la Lindström helt enkelt!

Jag gör gärna biffen på blandfärs istället för nötfärs, eftersom det både ger billigare och saftigare biffar. Nötfärsbiffar kan lätt bli lite stabbiga om man inte är försiktig vid stekningen. Servera den smakrika biffen med sallad och dressing mellan två bröd!

Burgare à la Lindström (4 port.)

500 g blandfärs
1 msk ströbröd
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 schalottenlökar (alt. 1 liten gul lök)
1 dl inlagda rödbetor
1 msk kapris
Smör att steka i

Dressing:

2 dl turkisk yoghurt
1 dl hackad smörgåsgurka, typ bostongurka
Salt, peppar

Till servering:

Hamburgerbröd (alt. annat vitt bröd)
Några salladsblad

Blanda färsen med ströbröd, salt och peppar. Finhacka lök, rödbetor och kapris noga och blanda med färsen. Bind ihop färsen med ägget. Forma till biffar (4-6 st) och stek i smör på medelvärme. När biffarna känns fasta är de klara. Blanda under tiden ihop ingredienserna till dressingen.

Servera biffarna i ett hamburgerbröd tillsammans med sallad och dressing.

Biffar med rödbetor
Hacka rödbetorna noga. För stora bitar kan göra så att biffarna har svårt att hålla ihop.

Biff à la Lindström
Stek några biffar i taget. För många biffar i pannan samtidigt gör pannan kall och ger dig kokta biffar istället för stekta. När biffarna känns fasta är de klara.

Enkel burgare à la Lindström
Detta enkla recept på kommer från Coop. Bra recept på biffar som lätt håller ihop!

Visste du förresten av Biff à la Lindström, namnet till trots, troligen inte är ett svenskt påhitt utan ett ryskt? Det finns olika teorier, men man tror att det var Henrik Lindström, en artillerikaptenen bosatt i S:t Petersburg, som 1862 introducerade rätten på Hotell Witt i Kalmar. Den ska finnas på hotellets meny fortfarande. Är det någon av mina läsare i Kalmar som har varit på Hotell Witt och ätit Biff à la Lindström på senare tid?

6 kommentarer

  1. Skriver lätt undan på att det är dags för vardagsmat nu, och annan lite festligare mat när det är helg. Nu kan allt vad jul- och nyårsmat få vila ett bra tag.

    Jag älskar Biff Lindström som pappa gör den, fast det är inte så mycket vardag över den kanske med både grädde och ägg i :-) Trevligt att servera den som burgare!

    Ha en trevlig och god helg!

    Svara

Skriv en kommentar.