Broccoligratäng med bacon

Två hela dagar utan ett inlägg… Det är inte likt mig, eller hur? Det är faktiskt så enkelt att jag har tagit helg. Jag har varit hemma hos mina föräldrar och blivit bortskämd med god mat och kärlek och så har jag och min syster gjort en roadtrip ner till Lund. När hon hittat det hon skulle ha där, gick vi mest runt i den vackra staden och njöt i det helt otroliga vädret som den här helgen har bjudit oss på hittills.

När man njuter för fulla muggar, finns det liksom inte utrymme för att tänka på recept och matlagning. Men nu, nu är det söndag och med andra ord Stora Dagen för Jaha-vad-ska-vi-äta-den-här-veckan-då-planering. I alla fall här hemma. Vilken dag planerar du veckans inköp?

Enkel broccoligratäng med bacon

Vissa veckor lyckas jag inte med veckomatsedeln, hur mycket inspiration från matbloggar och kokböcker jag än insuper. Då faller jag ofta tillbaka på den här rätten. Den är snabb och enkel att veva ihop, samtidigt som den även är bra att rensa kylskåpet med. Småslattar av kött som blivit över från någon annan middag, en skrumpen lök, en hård ostkant, en skvätt mjölk… Då har du snart en god gratängsås att hälla över broccoli och gratinera!

Nedan har du ett enkelt recept på broccoligratäng att utgå ifrån. Sen gör du som vanligt – anpassar efter humör och kylskåp.

Broccoligratäng med bacon (4 port.)

600 g broccolibuketter
1 purjolök
2 pkt bacon, ca 280 g
50 g smör
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk (alt. hälften grädde för tjockare sås)
2 dl riven ost, gärna lagrad
Salt, peppar

Sätt ugnen på 225°. Förväll broccolibuketterna snabbt, ca 3 min. Lägg broccolin i en smord, ugnssäker form. Strimla purjolök och bacon och stek i smör i stekpanna tills löken är mjuk. Pudra över mjöl och blanda runt till en klumpfri smet. Häll på mjölk och koka upp under omrörning. Låt koka i 5 min. Blanda ner ost, låt den smälta och smaka av med salt och peppar. Häll gratängsåsen över broccolibuketterna. Gratinera mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 10 min.

Gör glutenfri/LCHF:

Uteslut mjöl. Ersätt mjölk med grädde och låt koka en lite längre stund så att grädden reduceras något och såsen tjocknar.

Broccoligratäng, bra vardagsmat
Den krämiga gratängsåsen med bacon hälls över broccolin och gratineras i ugnen.

Enkel tomatsallad med balsamico och flingsalt
Servera gärna den gräddiga, krämiga broccoligratängen med en frisk sallad som bryter av. En tomatsallad med rödlök, olja, balsamicovinäger och lite salt och peppar är gott till!

Broccoligratäng och tomatsallad
Sådär ja! Broccoligratängen tar på sin höjd en halvtimme att göra. Vill du så kan du komplettera rätten med nykokt pasta. Här hemma äter vi den gärna såhär, med bara en enkel tomatsallad till.

9 kommentarer

  1. Söndagar, då planeras veckans meny i vårt kök och utefter den shoppingen. Men under sommaren blir det alltid lite si och så med veckomenyer av någon anledning… fast det är det ändring på nu.
    Alltid bra att ha en rätt att falla tillbaka på, denna verkar ju hur god som helst.

    Svara
  2. Funkar jättebra att ersätta vetemjölet med glutenfri finmix. Provade precis och det blev jättegott. En morot råkade också åka med som utfyllnad när jag stekte löken och baconet :-) Råkade visst byta up purjon mot en vanlig gul lök också. Gott blev det i alla fall och kommer att göras fler gånger.

    Svara

Skriv en kommentar.