Broccoligratäng med falukorv

Vardagsmat, broccoligratäng

Broccoligratäng – vad säger du om det? Jag tycker att broccoligratäng är alldeles fenomenal vardagsmat som faktiskt kan varieras en hel del. Bacon i broccoligratängen är förstås en favorit (bacon är ju alltid jättegott) men falukorv är ju en vardagsklassiker inte heller ska glömma bort. Falukorven förtjänar lite mer variation än att bli stekt, fylld med ketchup och ost eller stoppad i en stroganoff!

Här har falukorven fått göra broccolin sällskap i en broccoligratäng med en krämig gratängsås med purjolök, senap och tomatpuré. Lite paprikaskivor fick följa med men kan likväl uteslutas om du inte är på paprikahumör.

Broccoligratäng med falukorv (4 port.)

800 g broccolibuketter
1/2 purjolök
50 g smör
1 msk senap (t.ex. dijonsenap eller skånsk senap)
3 msk tomatpuré
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk (alt. 50/50 mjölk/grädde för ännu tjockare sås)
Salt, peppar
600 g falukorv
1 paprika
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°. Koka broccolibuketterna nätt och mjuka i saltat vatten. Lägg i en ugnsfast form. Strimla purjon och fräs den mjuk i smöret. Tillsätt senap och tomatpuré och rör om. Pudra över mjölet och rör om till en klumpfri massa. Häll under omrörning ner mjölken, lite i taget. Rör om medan såsen kokar i ca 5 min. Smaka av noga. Skiva falukorv och paprika tunt. Häll såsen över broccolin. Toppa broccoligratängen med falukorv, paprika och riven ost. Gratinera mitt i ugnen i 15-20 min tills gratängen har den färg du önskar.

Tomat är gott att äta till broccoligratängen. Mer grönsaker än så behövs inte!

Broccoli är nyttigt
Det syns ju att broccoli är nyttigt! Bara kolla färgen – helt galet snyggt!

Gratäng med falukorv med broccoli

Falukorv, broccoligratäng

Broccoligratäng är däremot inte särskilt snygg vardagsmat, men gott är det!

18 kommentarer

  1. En rätt helt i min smak – men det visste du väl redan :-) Varför inte falukorv OCH bacon :-) Broccoli är godast så här tycker jag, i en gratäng av något slag. Dags att plocka åt sig några buketter inom en snar framtid tror jag bestämt.

    Trevlig helg!

    Svara
  2. Tack för ett bra tips…. Ibland blir jag så trött på mig själv och maten jag lagar. Jag har inga barn kvar hemma, men vi gillade gratängen, jag och min man.

    Svara

Skriv en kommentar.