Bra mat att frysa

Det finns mycket man kan göra för att underlätta matlagningen en annan dag. Hacka grönsaker och stoppa i påsar, koka kyckling och strimla, koka bönor… Då har du sparat några minuter! Men ibland vill man ju bara kunna ta fram en färdig middag ur frysen och kanske på sin höjd koka lite pasta att servera till. Färdigmat fast hemmagjord! Fyll frysen med mat inför en stressig period, kanske inför tentaveckan eller innan bebis kommer.

Här är nio tips på middagar som går bra att frysa:

Het köttfärssås med chili och kakao

Grytor av olika slag

Köttfärssås, kalops, kycklinggryta, linsgryta, chili con carne… De allra flesta grytor smakar lika bra efter att ha varit frysta. Gräddbaserade grytor håller inte riktigt lika länge som buljong- eller tomatbaserade grytor. Koka ris, pasta eller potatis och ha till.

Tomatsås

Tomatsås smakar bäst om den kokar riktigt länge. Fräs lök och vitlök, häll ner krossade tomater, lite örter, salt, peppar, buljong… Koka minst en halvtimme! Gör en stor sats en lugn söndag och frys in i täta påsar. Bryn köttfärs och blanda med såsen för en snabb köttfärssås, späd med buljong och grädde för en snabb tomatsoppa eller bara ät som den är tillsammans med pasta.

Tomatsoppa och pizza bianco

Soppa och baser till soppa

Soppa, precis som grytor, smakar lika bra efter att ha varit frysta. Grönsakssoppa, köttsoppa, köttfärssoppa, linssoppa, tomatsoppa… Använd sopporna som de är eller gör en enkel bas (t.ex. på buljong och grönsaker) och stoppa ner mer ingredienser när det är dags att äta, t.ex. fisktärningar.

Lasagne och moussaka

Frys färdiggräddad lasagne och bara värm upp vid servering, eller lägg ihop alla lager och frys den ogräddad. Grädda direkt från frysen på nedersta falsen i ugnen i 200° tills lasagnen är genomvarm och har fin färg. Om du inte vill ha pasta går det bra att frysa moussaka också. Potatis blir sällan bra att frysa, men i en såsig moussaka funkar det helt okej. Eller så gör du en moussaka med aubergine istället!

Färsbiffar, köttbullar och vegobollar

Styckfrys biffar, köttbullar och vegobollar så att du lätt kan ta upp så många du behöver. Köttbullar och vegobollar behöver du inte steka innan frysning. Koka dem istället och stek när det är dags att äta! Koka makaroner eller vispa ihop potatismos så är middagen klar. Mycket godare än färdigköpt!

Baconpaj, enkel vardagspaj

Paj och piroger

Piroger är perfekt att ha i frysen eftersom de passar att äta kalla på picknick, som matigt mellanmål och som middag ihop med en stor sallad och kall dressing. De kan t.ex. fyllas med köttfärs, spenat, broccoli, skinka eller kyckling. Paj kan frysas både hel och i bitar och många pajer smakar bra både kalla och varma. Både paj med och utan äggstanning går bra att frysa, t.ex. skinkpaj, kycklingpaj och köttfärspaj.

Köttfärslimpa och kålpudding

Mmm, husmanskost! Går kanon att frysa. När du ska äta, blanda grädde, fond och lite soja, häll över limpan och värm under folie i ugnen. Koka potatis till.

Nyttigare pannkakor

Pannkakor

Den som säger att pannkakor är snabbmat ljuger ju… Om du känner för att stå och vända pannkakor en dag – sätt på go’ musik, gör en stor smet och börja steka. Tina under folie i ugnen. Fläsk– och ugnspannkaka går också bra att frysa.

Pizza

Gör en pizzabotten, kavla ut och frys in på plåten. När du ska äta toppar du den med tomatsås, ost och valfri fyllning och gräddar som vanligt.

Storkok som går bra att frysa

2 kommentarer

Skriv en kommentar.