Istället för risgrynsgröt: Gröt på helt bovete

På julafton brukar det någon gång under dagen dukas fram ris à la Malta hemma hos oss. Oftast blir det efter maten, när jag redan ätit både julbord och ansenliga mängder julgodis – vilket är anledningen till att jag sällan äter särskilt mycket ris à la Malta. Det är synd, för jag tycker verkligen att det är gott.

Det är något visst med den syrliga clementinen i den lena gröten, eller hur? I helgen toppade vi frukostgröten med clementiner, kall mjölk och dadelsirap. Det sistnämnda måste du köpa hem om du inte har det. Det smakar lite som mörk sirap, men är gjort av dadlar. Supergott!

Bovetegröt istället för risgrynsgröt

Gröten vi åt hade jag kokt av helt bovete. Jag hade lagt bovetet i blöt kvällen innan och sedan kokt det en stund i mjölk med en kanelstång. Så nära risgrynsgröt du kan komma, utan att använda ris.

Bovete är en ört som är rik på mineraler och därför är en trevlig avbytare till ris. Här har jag försökt koka bovetegröten så likt risgrynsgröt som möjligt, för att den ska platsa som en lite nyttigare alternativ såhär i juletid. Berätta gärna vad du tyckte om bovetegröten om du provar!

Bovetegröt (4 port.)

4 dl helt bovete
8 dl mjölk
1 nypa salt
1 kanelstång
1 tsk honung

Skölj bovetet noga och blötlägg sedan i vatten minst 6 timmar, t.ex. över natten. Skölj av blötläggningsvattnet och häll sedan över bovetet i en gryta med mjölk, salt och kanel. Låt koka under omrörning 15 min. Smaka av med honung.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar.