Koka bönor i tryckkokare

I söndags var det en exceptionellt grå dag. Visst, Växjö är ju inte känt för att vara den plats på jorden med flest soltimmar, men den här helgen var ändå något i särklass.

Med andra, mindre bittra, ord – en perfekt dag för att vara inne och kolla på daytime-tv och koka en hel hög med bönor. Det är söndagsmys, det.

Hemkokta bönor

Det här kallar jag ett dagsverke! 15 påsar med nykokta bönor, redo att frysas in för framtida middagar. Jag fryser in i påsar om ungefär 230 g, lika mycket som det är i en konserv med färdigkokta bönor. Av 1 påse torkade, okokta bönor à 500 g blir det ungefär 5 påsar à 230 g med färdigkokta bönor.

Men varför köper jag inte bönor på burk då? Jo, framför allt så tycker jag att det är galet att tillverka aluminiumburkar för att transportera bönor och en massa vatten. Kokar jag dem själv så slipper vi både aluminiumburken och en massa vattentransport. Hemmakokta bönor är godare, billigare och dessutom nyttigare. Ja, faktiskt! Lagen som bönorna ligger i i konservburkarna löser nämligen upp en del av bönornas fibrer – fibrer som annars håller igång din mage och gör dig mätt längre.

Blötläggningstider för bönor Koka bönor i tryckkokare

Jag kokar bönorna i min tryckkokare. I den tar det bara ett par ögonblick att koka bönorna. Jag älskar min tryckkokare, den underlättar verkligen mycket! En sak den dock inte kan hjälpa till med är blötläggningen av bönorna. Blötläggningen får ta den tid det tar – för även om du kan koka icke blötlagda bönor i tryckkokaren så vill du inte göra det.

Bönor innehåller nämligen ett ämne som heter fytinsyra, som hämmar upptaget av en del mineraler, exempelvis järn. Det innebär att en järnrik måltid kan gå ”till spillo” (inte riktigt, men du fattar vad jag menar) eftersom fytinsyran gör att din kropp inte kan ta åt sig järnet. Inte så bra, eller hur? Vid blötläggningen försvinner en del av fytinsyran. Så ta den där minuten kvällen innan och lägg bönorna i en bunke med vatten. Bara gör det.

Blötlägga bönor hur länge

Bönorna blötläggs i rikligt med osaltat vatten 8-12 timmar. Jag brukar blötlägga dem över natten eller över arbetsdagen. Det är inte så blodigt om det blir en timme mer eller mindre – bara anpassa koktiden något.

Koka bönor i tryckkokare:

Häll av blötläggningsvattnet, häll på nytt vatten i tryckkokaren så att det täcker bönorna och en bit till. Salta med 1 tsk salt per liter vatten. Koka under högsta tryck i det antal minuter som är angivet nedan. Låt trycket gå ner sakta. Häll av vattnet, pytsa upp bönorna i påsar och stoppa in i frysen. Klappa dig själv på axeln för väl utfört arbete!

Koktid för bönor i tryckkokare:

Små vita bönor: 6-7 min
Stora, vita bönor: 10 min
Svarta bönor: 7-8 min
Kidneybönor: 9 min
Kikärter: 10 min

Koktiderna varierar något beroende på tryckkokare och hur gamla bönorna är. Äldre bönor kan behöva koka längre. Och som alltid när det gäller tryckkokare – läs på hur din tryckkokare funkar!

Madeleine som har bloggen Landleys Kök har gjort en superbra förteckning över koktider, smak, näringsvärden och annat matnyttigt för bönor, ärter och linser. Bokmärk!

Hemkokta kikärter

Nykokta kikärter smakar förjädra gott. De, liksom andra bönor och baljväxter, är prima tillbehör till middagsmaten. De innehåller bra fibrer som sätter fart på magen (kokar du dem själv och blötlägger noga slipper du så mycket fart på andra håll dessutom), protein (bra som smörgåspålägg eller annat istället för kött), folat (som är extra viktigt för oss kvinnor som tänker att vi ska få barn någon gång), kalcium och massor av andra mineraler och vitaminer. Näringstäta, smarta små rackare med andra ord.

Jag blandar bönor i sallader, föter ve’ grytor med ett gäng bönor, använder bönor i soppor, mosar bönor till ett prima smörgåspålägg… Vad gör du för gott med bönor?

21 kommentarer

 1. Jag minns när jag bodde i Växjö… en sommar var det typ regnigast i hela Sverige… när jag tänker på det var det nog en av de regnigaste städerna jag har bott i och då har jag ändå betat av ett antal ;)

  Jag kokar mungbönor i tryckkokare när jag gör indisk mat… smidigt och blir klart så snabbt! Kan inte klara mig utan min pressure cooker som vi kallar den :) Kram!

  Svara
  • Haha, ja det är Växjö det ;) 1 soltimme hela december tror jag :p Ja, visst är det en fantastiskt bra uppfinning, tryckkokaren? :) Kram!

   Svara
 2. Bönor är nog det godaste jag vet. Billigt oxå. Mm mm älskar det till allt. Men oftast blir det bönsallad, gör en stor skål i början av veckan sedan har jag det som middagstillbehör resten av veckan. Mumma.

  Svara
  • Smart att ha en sallad som håller hela veckan. Jag kan tänka mig att den nästan är allra bäst efter någon dag, när den hunnit gosa ihop sig riktigt :)

   Svara
 3. Varje gång jag köper bönor (vilket jag gör ganska ofta) så tänker jag ”Men, åh, varför har jag inte kokat egna?!”, ganska irriterande faktiskt, fast jag tror en av orsakerna är att jag oftast har så lite plats i min frys.
  Jag äter bönor framförallt i vegmat, gärna sallader. De svarta små och elefantbönor är mina favoriter :-)

  Svara
 4. Äter mycket bönor som tar så mycket tid att koka, verkar bra med en tryckkokare! men jag låter alltid dom svalna i spadet för smakens skull som det står på paketen -hur gör du?

  Svara
  • Tryckkokare är underbart om man kokar mycket bönor. Helt klart värt att investera i! Jag brukar faktiskt inte låta dem svalna i spadet mer än en liten stund, så att de blir hanterbara, och tycker att de både smakar bra och håller ihop bra ändå.

   Svara
 5. ”häll på nytt vatten i tryckkokaren så att det täcker bönorna och en bit till”

  Fast vattnet ska väl täcka max det man hällt i? Alltså absolut inte över maten man ska koka?

  Svara
  • Varför skulle inte vattnet få täcka mer än maten du ska koka? Här är det särskilt viktigt att inte hälla i för lite vatten, eftersom bönorna tar åt sig vatten och sväller under kokningen. En tryckkokare får absolut inte koka torrt, så i det här fallet är det bättre med lite för mycket vatten än tvärtom. När man tryckkokar kött och sådant är det en annan femma förstås.

   Svara
 6. Hej,

  Skoja inte ! Har precis upptäckt bönor ( alltså :) ) och det tar ju 1,5 timma för Stora vita bönor att bli klara i kastrull.

  Dina 10 i tryckkokare kan väl inte va sant ? Vet att det går snabbare men mer än 10 gånger snabbare ? Kan tänkas att jag inhandlar en sån isåfall, finns så mkt grejer… brukar inte orka bry mig om mat men det har blivit kul.

  Svara
  • Till bönor är tryckkokare underbart. Jag har kokat stora vita bönor i tryckkokaren ett antal gånger och det räcker faktiskt bra med 10 minuter. Sen beror det förstås lite på hur högt tryck din tryckkokare kommer upp i och hur länge du blötlagt bönorna. Större bönor brukar jag blötlägga 12 timmar, mindre 8-10 timmar. Om du kokar mycket bönor skulle jag absolut investera i en tryckkokare! Köp en stor, för man kan inte fylla den ända upp ändå. Lycka till!

   Svara
 7. Fantastisk information!
  Jag har en tryckkokare och provar den nu på ett blötlagt gäng Blackeyedpeas.
  Jag provade ett gott recept med små ekologiska vita bönor från Garant. Först i blöt och koka . Så mixade jag dem med jordnötssmör olja och någravitköksmarinerade gröna oliver. Det blev hela smaken-
  jättegott och enkelt!

  Svara
 8. Har köpt en tryckkokare nu och testat att koka linser och vita böner. Tack för upplysningen angående koktider. Borde ha framgått av manualen till tryckkokaren. Tidigare har jag alltid köpt balväxter i burk. Jag har fått reda på att jag reagerar på lektiner i baljväxter och det är höga doser av det. Men, om baljväxterna kokas i tryckkokare, försvinner lektinerna och nu kan jag äta baljväxter igen.

  Svara

Skriv en kommentar.