Billigare köttfärssås

Jag gillar att leka matquiz vid middagsbordet. Vad har jag stoppat i maten denna gången? Daniel börjar bli bra på det där nu och kan identifiera till och med små mängder av kryddor. Men vad jag hade gömt i den här köttfärssåsen – det lyckades han inte klura ut!

Smakmättigt neutrala, näringsmässigt trevliga och fibermässigt rika.

Vad den hemliga ingrediensen är?

Billig köttfärssås, recept

En näve röda linser, förstås! Perfekt gömma-grönsaker-i-maten-ingrediens. Gömma grönsaker kan man ju behöva göra även för vuxna barn, menar jag… Linserna reder även av köttfärssåsen litegrann, så att det där rinnigaste försvinner. Det gillar jag! Men det allra bästa är ju ändå att 500 g färs plötsligt räcker för att mätta åtta hungriga magar. Och så ofta som pasta och köttfärssås äts i de svenska hemmen kan ju billigare köttfärssås spara några slantar per år!

Billig köttfärssås till många (6-8 port.)

1 gul lök
Smör/olja att steka i
500 g nötfärs
2 morötter, ca 200 g
1 bit rotselleri, ca 200 g
2 vitlöksklyftor
2 tsk timjan
3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 l oxbuljong (vatten + tärning/fond)
1 1/2 dl röda linser
1 msk senap
Kinesisk soja
Salt, peppar

Hacka löken och fräs den mjuk. Höj värmen och bryn färsen. Riv morot och rotselleri under tiden och låt rivet fräsa med någon minut. Tillsätt pressad vitlök, timjan och tomatpuré och vänd runt alltsammans helt kort. Tillsätt sedan krossade tomater, buljong, linser och senap. Låt koka under lock minst 15 min, tills linserna kokat sönder. Smaka av med soja, salt och peppar.

Tips för billigare köttfärssås, linser, rotselleri och morot
Linser, rotselleri och morot ger dig billigare köttfärssås, god smak och mer näring.

21 kommentarer

 1. Hoppar över linserna men har gärna i en eller två burkar champinjoner som också fyller rätt bra ;-) Använder då 2:a eller 3:e sortering (eller vad det nu heter på svenska) och delar de största bitarna jag ser när svampen runnit av. Och till 500 g köttfärs åker det alltid i 1-2 gula lökar också!

  Näringsrikare blir det kanske inte men fler magar blir mätta ;-)

  Svara
 2. Å sådär brukar jag med göra. Sist gjorde vi på sojafärs, 1/2 påse färs räkte till 5 portioner :) Och det blir som du säher mycket krämigare också. Jag gillar egentligen inte grädde. Men ibland kan det vara gott med 1 msk i för smakens skull :) När man har mer grönsaker i kan det ju bli lite vattnigare.

  Svara
 3. jag brukar också slänga i linser i köttfärssåsen, eller matkorn funkar också bra att dryga ut med! även fast vi bara äter det 1-2 ggr per år så vi kanske inte behöver spara in på just det, men det är ju gott att slänga i lite roliga grejer också :)

  Svara
  • Matkorn får jag prova nästa gång, det har jag läst någon annanstans också. Det har man ju i pölsa också, så det borde ju funka ;) Vi äter inte köttfärssås så ofta vi heller, men jag är precis på din bana!

   Svara
 4. Tänker direkt på Masterchef där dom brukar ha utslagningstävling där man ska gissa ingrediensen och det är verkligen inte helt lätt!
  Morötter brukar vi alltid ha i köttfärssåsen men linser måste vi ju prova att ha i, smart att de dessutom reder av såsen!

  Svara

Skriv en kommentar.