Dags att banta matkontot? Här är mina tips!

På något vänster rusar utgifterna iväg i december, hur hårt jag än håller i plånboken. Lite lediga dagar och mycket mat är allt som behövs för att knäcka vilken välskriven budget som helst. Jag tror inte att jag är ensam.

Maten brukar vara en utgift som man gärna vill banta några kilo. Veckomatsedel funkar för många, liksom att storhandla och börja ta med sig matlåda till jobbet. Här kommer mina tre bästa tips på hur du effektivt bantar matkontot.

middagstips-billigt-sasongsmat
billig-vardagsmat-vegetariskt

Ät som din mormor

… Och med det menar jag inte att du ska frossa i småkakor och katrinplommon, utan att du ska äta mer som man gjorde förr. Mindre kött och mer grönsaker i säsong är melodin!

Dina äldre släktingar hade garanterat inte ett lika dignande grönsaksutbud året runt som du har i butiken idag. Visst är det himla smidigt att kunna äta vad tusan du vill, precis när du vill – men att flyga grönsaker över halva jordklotet sätter förstås ett tydligt fotspår både på prislappen och smaken.

Lär dig vilka grönsaker som är i säsong just nu. Jag tycker att klimatpyramiderna på Klimatmat.se är smidiga att använda som hjälp. Att köpa exempelvis tomater nu i januari är varken särskilt gott eller snällt mot plånboken. Just nu kan du istället välja kål (vitkål, rödkål, grönkål, brysselkål), rotfrukter (morötter, rotselleri, kålrot) eller kanske äpplen. Att slänga ett getöga i frysdisken är också klokt såhär års.

Något annat som gräver ett stort hål i plånboken är förstås köttet. Lär dig av gamligarna och ät mindre kött. Du kan fortsätta köpa svenskt kött utan att ruinera dig själv genom att någon dag i veckan (eller oftare) byta ut färsen, kycklingfiléerna och fiskblocket mot naturligt vegetariska proteinalternativ som bönor, ärter, linser, proteinrika gryn och ost. Jag sätter min vänstra hand på att du kommer bli lika mätt som vanligt. (Och då är jag ändå vänsterhänt, känner jag att jag vill förtydliga här.)

billig-kottfars-middagstips
Enkel snabbpaella med kyckling

Skaffa en stor frys

Att göra en komplett genomsökning av reklambladen från alla matbutiker inom en tiomilsradie kan väl förstås vara en trevlig söndagssyssla (elleeeer…) men faktum kvarstår: Du får käka en jäkla massa tomater för att spara något på att stoppa plånboken full med urklipp på erbjudanden om 2 burkar tomatkross till priset av 1.

Men erbjudanden du faktiskt kan spara dig en hacka på är storköpens erbjudanden på billigt kött. Köttfärs och liknande säljs i gigantiska paket till ett överkomligt pris. Kika så att köttet är svenskt och köp sedan så mycket att du skäms i kassan.

Med en frys full av kött är jag lycklig! Fetare kött (som fläsk) håller sig fräscht 3-6 månader i frysen medan magrare bitar (som nöt) håller hela 6-12 månader.

riktigt-billiga-middagar
billiga-middagar-vegetariskt

Ät gratis så ofta du kan

Mitt sista tips: Ta springnota på restaurangen!

… Eller nä.

Men det finns mat du kan laga hemma som är så billig att det nästan känns som att du har lurat någon. Mat som nästan är gratis! Ärtsoppa, kålsoppa, linssoppa, löksoppa (åh, vad jag älskar löksoppa), linsgryta, potatisbullar, bruna bönor och fläsk… Planera in en eller flera sådana middagar varje vecka, så blir vardagsmaten snart så billig att du kanske kan unna dig att betala notan på restaurangen nästa gång.


Jag tänkte försöka ge lite fler middagstips på säsongsanpassad, billig vardagsmat framöver. Vilka är dina bästa tips för att hålla matkostnaderna nere?

19 kommentarer

 1. Grymt bra tips! Jag kan ju villigt erkänna att jag och Calle är riktigt dåliga på att tänka ekonomiskt när det kommer till mathandling, men vi börjar helt klart bli bättre på det. Äter mycket rester, köper det som är i säsong och har matlådor. Just matlådor tycker jag är bra för det går åt en hel del pengar om man ska äta lunch ute var dag!

  Svara
 2. Bra tips! Gjorde din mango chutney kyckling idag (med grillad kyckling som blev över för några veckor sedan och lagd i frysen) OJ så god den blev! Och det känndes samtidigt som att äta gratis:)
  Linda

  Svara
 3. Mycket bra tips! Vi gjorde faktiskt ett experiment i november månad: försökte hålla nere kostnaderna (alltså efter alla fasta var betalda) till runt 1000 kr. Det funkade faktiskt (nästan)! Tipsen från mig: planering. Och ät vitkål. Och se efter vad du redan har hemma: kan du byta ut en ingrediens mot en annan? Samt att tänka efter en extra gång: behöver du verkligen den där colan?

  Svara
  • Inte illa, 1000:- blir det inte party-party av i plånboken precis. Men det går ju att spara in massa pengar, bara man vill! Vitkål är ett bra tips, nästan gratis. Läsk och andra drycker köper vi nästan inga alls. Vi har en bubbelmaskin så det är gott nog med vatten till maten :)

   Svara
 4. Bra tips! Jag vill lägga till ett: glöm inte att äta upp det som finns i frysen.

  Jag är expert på att bunkra – men inte äta upp… Inte så ekonomiskt direkt. Men efter jul fick jag med mig 10 kilo röding av snälla pappa – och det ska jag definitivt äta upp :-)

  Svara
  • Oja, det gör i alla fall jag! Man går förbi en hylla med något som ser spännande ut och så råkar det få följa med hem, det också… Planerar man med en matsedel minskar ju risken för att man bara handlar lite random ”det kan vi säkert göra något med” som sen får slängas också.

   Svara
 5. Som student sen många år har man lärt sig ett och annat om billig matlagning. ;) Planera veckans all mat och storhandla en gång i veckan tycker jag både är skönt och blir billigare eftersom man envisas med att alltid handla några extra grejer varje gång man handlar. (Flera handlingar = flera extra grejer.) Köp bara det man planerat att använda, inte något man bara blir sugen på att köpa/äta. Då är det lätt att det eller något annat blir liggande och får kastas. Nummer två är att äta det man har hemma. När jag planerar veckomatsedeln utgår jag alltid från det vi har hemma. Vad finns i frysen? Skafferiet? Sen baserar jag veckans meny på det. På så vis blir inget gammalt i kylen eller tråkigt frysskadat. Sen såklart äta mindre kött, äta efter säsong (känns som att jag lever på kål just nu), matlåda är en självklarhet. På detta vis kan man både unna sig att köpa lite mer ekologiskt och kanske lyxa till någon rätt till helgen utan att det känns i plånboken. :)

  Svara
 6. Vi lagar alltid middag så det blir över till varsin matlåda till jobbet, det faller sig helt naturligt. Vi vet vad vi får till lunch och vet att det är gott. Inte som våra kolleger som petar i matsalslunchen och slänger hälften, inte ekonomiskt försvarbart alls!

  Soppa är alltid gott och billigt. I soppa kan man slänga ner det mesta, rester av köttfärs, rotfrukter, någon enstaka grönsak.

  Kram!

  Svara

Skriv en kommentar.