Fiskgratäng med kaviargrädde

Kaviartuben är en av kylskåpets gamla godingar. Det är en av de där grejerna som vi nästan aldrig köper men som alltid finns hemma, du vet. Det går ju inte åt mer än en matsked i månaden typ… Så, när kaviaren börjar närma sig pensionsåldern måste jag antingen äta kokt ägg med kaviar tills jag spyr eller (ett alternativ som är mycket trevligare) använda kaviaren som smaksättning i vardagsmaten.

Gratäng med fisk, potatis, grädde och kaviar

Här kommer alltså ett middagstips där jag använt kaviar som smaksättning. Kaviar är en väldigt bra smaksättare i fiskrätter, faktiskt! Det här är en vardaglig, enkel och billig fiskgratäng med potatis, grädde och kaviar. Jag använde torsk, men det går säkert lika bra att använda annan vit fisk eller lax i fiskgratängen, om du gillar det bättre.

Hur som, en superkort ingredienslista med saker du säkert har hemma allihop!

Fiskgratäng med kaviargrädde (4 port.)

8-10 kokta potatisar
600 g vit fiskfilé
2 dl vispgrädde
1/2 tub kaviar, ca 85 g
Vitpeppar
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°. Lägg potatisarna i botten av en ugnsfast form och krossa dem lätt med en gaffel. Om du använder fiskblock, skär det i 2 cm tjocka bitar. Sprid ut fisken i formen. Vispa grädden och blanda sedan ner kaviar och vitpeppar. Bred kaviargrädden över formen. Toppa med riven ost. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min.

 

Billig fiskgratäng, recept
Fiskgratäng med kaviargrädde

13 kommentarer

  1. Kanongott med kaviarfisk tycker vi, att ha det tillsammans med sill är också riktigt gott! Fast lite mer än 1 matsked i månaden förbrukar vi nog, det äts en faslig massa ägg här och därmed också en del kaviar:)

    Svara
  2. Låter otroligt gott och påminner mig om kräftströmming; det är nästan bara dillen och ketchupen som fattas – förutom strömmingen förstås ;-)

    Svara
  3. Oväntat gott!! :) och så snabbt och enkelt att slänga ihop av saker som alltid finns hemma. Gjorde med matlagningsgrädde istället och den gick ju inte att vispa upp, men tror inte det gjorde någon skillnad på smaken.

    Svara
    • Det blir säkert ingen större skillnad på smaken (mer än vad det alltid är mellan matlagningsgrädde/vispgrädde). Lite konsistensskillnad, men det gör kanske inte så mycket. Kul att du gillade receptet!

      Svara

Skriv en kommentar.