Vardagslyxig biffsmörgås

Det är en riktigt varm och solig valborgsmässoafton här i Växjö! Jag fick den utomordentligt briljanta idén att baka bröd idag, så jag spenderar ändå en del av dagen inne i köket. Jaja… Medan degen jäser i köket sitter jag och jäser på balkongen :)

Det blir nog inte något direkt valborgsfirande ikväll, det är vi för gamla för ;) Spåkulan säger att vi spenderar kvällen på balkongen med gott grillat och kall dricka.

Enkel, lyxig biffsmörgås

För lite finfint käk måste man ju ha en klämdag som den här! Den här smörgåsen är sådär perfekt lillördagslyxig; snabb och enkel att göra men så långt från tråkig som man kan komma. Stinget från pepparroten tillsammans med pepprig ruccola, frisk paprikasalsa och mör ryggbiff som samsas på krispigt ciabattabröd… Det måste testas! Receptet kan man hitta lite varstans men ursprungligen kommer just detta receptet från Jamie Oliver. Här är min version av samma enkla recept.

Vardagslyxig biffsmörgås (4 port.)

4 ciabattabröd
Olivolja
50 g riven pepparrot
1/2 dl crème fraiche (alt. gräddfil eller naturell yoghurt)
50 g ruccola

Paprikasalsa:

1 näve inlagd, grillad paprika, finhackad
1 näve färsk persilja, finhackad
1/2 dl olivolja
1 msk vinäger
Salt
Peppar

Biffen:

400 g ryggbiff (alt. entrecote)
1 msk timjan
Salt
Peppar
1 skvätt olivolja

Sätt ugnen på 225°. Dela ciabattabröden på mitten och ringla olivolja över snittytan. Låt ciabattabröden rostas i ugnen tills de blivit lite krispiga på ytan. Blanda riven pepparrot med crème fraiche till en röra med lagom sting. Ställ åt sidan så länge. Skölj ruccolan och låt rinna av. Gör i ordning paprikasalsan direkt på en skärbräda. Badda ryggbiffen med kryddor och olivolja. Stek ryggbiffen i en het stekpanna, ca 2 min på varje sida för medium. Låt biffen vila på salsan några minuter innan du skär upp den i tunna skivor. Bred pepparrotsröran på de varma ciabattabröden, toppa med ruccola, biffen och salsan. Servera direkt. Njut!

Stekt ryggbiff som vilar på paprikasalsan
Det är viktigt att låta ryggbiffen vila efter att du stekt den, då eftersteks den och blir perfekt medium.

Lyxig biffsmörgås med ryggbiff på ciabatta
Sååå gott! Ät och njut!