Biff med bambuskott och champinjoner

Vardagsmat, biff med bambuskott och champinjoner

Asiatisk mat är bra vardagsmat. Trots lite halvlånga ingredienslistor med svåruttalade ingredienser. Nu generaliserar jag säkert lika grovt som att säga att alla svenskar är blonda och har stora bröst, men asiatisk mat går generellt snabbt och enkelt att laga.

Biff med bambuskott är en klassiker som de flesta känner igen. Efter inspiration från Tina gjorde jag i veckan en hemmagjord variant som smakar precis som den brukar göra på mitt närmsta kinahak. Kanongott blev det! Med mycket grönsaker i grytan behövs inte lika mycket kött för att bli mätt. Billigare och fräschare.

Biff med bambuskott och champinjoner (3-4 port.)

350-400 g lövbiff
3 msk kinesisk soja
8 msk hoisinsås
1/2 msk sambal oelek (alt. 1/2 chili)
4 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära, ca 1 msk riven
1/2 purjolök
8-10 färska champinjoner
1 broccolistånd
Olja att steka i
1 burk bambuskott, ca 200 g avrunnen vikt
2 tsk sesamolja
Salt, peppar

Till servering:

Kokt ris

Strimla köttet och blanda soja, hoisinsås, sambal oelek, pressad vitlök och ingefära till en marinad. Låt köttet marineras medan du sättet ris på kokning och fixar grönsakerna. Finstrimla purjolök, skiva champinjonerna och dela broccolin i mindre buketter. Fräs grönsakerna i olja i en stor stekpanna. Häll av marinaden från köttet och låt steka med grönsakerna någon minut innan du häller på marinaden och bambuskotten. När köttet är genomstekt efter 1-2 minuter, smaka av med sesamolja, salt och peppar.

Marinera lövbiff
Champinjoner, purjolök och broccoli

Medan köttet marinerar, kokar du ris och skär upp grönsakerna.

Stekta grönsaker
Börja med att fräsa grönsakerna tills löken är mjuk och svampen har sjunkit ihop.

Sesamolja
I receptet används sesamolja. Sesamolja används inte till stekning utan endast som smaksättning. Eftersom den används i liten mängd räcker en såhär liten flaska länge.

Biff med bambuskott och champinjoner
I med köttet och marinaden i slutet, stek färdigt och smaka av. Färdigt att äta!

14 kommentarer

 1. Ett recept som helt klart måste skrivas ut för att (förr eller senare) testas! När jag ser den färdiga tallriken tänker jag inte kniv och gaffel utan pinnar… ibörjan blir det ändå ris och ”alltihop” men sedan kan man ju med pinnarna plocka det man vill från uppläggningsfatet… Jag älskar dessa bambuskott ;-)

  Ha en bra helg!

  Svara
 2. Mm, gjorde detta ikväll, så gott! Och perfekt till matlådor, kommer vara guld att få äta detta till lunch nästa vecka :)

  Svara
 3. Har precis slukat en stor portion av detta- så gott! Hade ingen purjo så det blev gul lök, funkade bra det med. :) Så lättlagat och gott. Håller med ovanstående att detta inte blir dumt i matlådan imorgon. :) Så tack för ett kanonrecept!

  Svara

Skriv en kommentar.