Barnsligt god köttfärssås

Du vet en sån där riktigt mustig köttfärssås, en riktig bolognese? Med brynt färs, rödvin, vitlök och örter… Ett långkok med rejält med smak. Gott, eller hur? Det här är något HELT annat! Haha! Gott ändå, förstås, men på ett helt annat vis!

Köttfärssås som i skolan

En riktigt mild köttfärssås som smakar som den vi brukade få i skolan eller som den man kan köpa färdig… Barnsligt gott! Här får de mustiga långkoken och parmesanen stå åt sidan till förmån för milda smaker i en slät köttfärssås med massor av ketchup på!

Färsen kokas utan att brynas först. Det – liksom de finrivna rotfrukterna – bidrar till den milda smaken och det släta slutresultatet. Potatismjölet används för att reda av köttfärssåsen så att den får den rätta, simmiga konsistensen.

Köttfärssås som i skolan (4-6 port.)

1 gul lök
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 200 g
Smör/olja att steka i
500 g nötfärs (alt. blandfärs)
1/2 dl tomatpuré
1 dl ketchup
1 burk krossade tomater, ca 400 g
5 dl vatten
Salt, vitpeppar
1 msk potatismjöl

Finhacka löken. Riv rotfrukterna fint. Fräs löken mjuk i lite fett och tillsätt sedan färsen. Färsen ska inte brynas, utan häll direkt på rotfrukterna, tomatpuré, ketchup, krossade tomater och vatten. Låt koka 10 min. Smaka av. Lös upp potatismjölet i lite kallt vatten och häll ner redningen i köttfärsssåsen under omrörning. Låt koka upp så köttfärssåsen tjocknar.

7 kommentarer

  1. Nu vet jag äntligen varför min köttfärssås smakar annorlunda än den i skolan ;-) God var den iallafall och om någon vid bordet vill krydda mer så är det ju inget problem.

    Svara
    • Vad tråkigt att du inte gillade köttfärssåsen! Det är en såsig köttfärssås, och redningen i slutet av receptet ska undvika att det blir som soppa.

      Svara

Skriv en kommentar.