Rejäl baconsallad med matvete

Efter en helg i Karlskrona med mamma och Tea kom jag hem igår och hade en riktigt slapp söndag. Det är konstigt hur trött man kan bli av att bara vara iväg och ta det lugnt, eller hur? I Karlskrona var det förvånansvärt vindstilla och vi blev inte alls så genomfrusna som vi annars trodde vi skulle bli när det är -10° vid havet.

Istället var det faktiskt kallare här i Växjö, där vi har ungefär lika många frysgrader och dessutom några centimeter snö på marken. Hur ser det ut hos dig – är det riktig vargavinter, höstfeeling eller någonstans mittemellan?

Basilikadressing med yoghurt
Baconsallad med basilikadressing

 

Jag sitter vid köksbordet och försöker knåpa ihop en veckomatsedel medan Tea sover sin förmiddagslur. Sallad kanske känns avlägset till middag i januari, men den här salladen är så matig att jag absolut skulle kunna äta den till middag idag.

Saltsyrlig fetaost, knapriga cashewnötter, tuggigt matvete, saftiga morötter, söta tomater, krispig grönsallad och förstås knaperstekt, rökigt bacon… Den här salladen har allt. Tillsammans med basilikadressingen blir det här en middag med massor av smaker och konsistenser och mat nog för att hålla dig mätt hela vägen mellan lunch och middag.

Sallad med fetaost, morot, bacon och cashewnötter

Nötter i sallad är något vi borde ha mer av, både i matsallader och sidosallader till andra middagar. Det ger gott tuggmotstånd och är bra för både tänderna och magen (och näringen i dem är bra för hela kroppen förstås!).

Baconsallad med matvete (4 port.)

3 dl matvete
2 pkt bacon, ca 300 g
1/2 msk hackad, färsk chili
3 morötter
10-15 körsbärstomater
1 pkt fetaost, ca 150 g
1 dl cashewnötter (alt. andra nötter/frön)
100 g gröna blad

Basilikadressing:

1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1/2 dl matlagningsyoghurt
1 dl hackad, färsk basilika
1/2 msk senap
Salt

Koka matvete enligt instruktion på paketet. Skär bacon i mindre bitar och stek det knaprigt tillsammans med chili. Riv morot, klyfta tomat och tärna fetaost. Blanda alla ingredienser till salladen i en bunke. Skaka ihop alla ingredienser till dressingen och smaka av. Är dressingen lite surare än du vill ha den så blir den perfekt när du blandar den med salladen. Blanda dressingen med salladen och servera!

7 kommentarer

  1. Jag vet att du inte är så aktiv nu men vill ändå säga att vi åt den här till middag idag och den var fantastiskt god! En perfekt ”vintersallad”! Så god med basilika! Tack för receptet!

    Svara
    • Tack Monika! Jag läser alla kommentarer, även om det tar lite längre tid innan jag svarar. Roligt att höra att du gillar receptet, tack för att du tog dig tiden att berätta :)

      Svara

Skriv en kommentar.