Bacon- och quinoasallad

Sallad till middag behöver varken vara tråkigt eller leda till kylskåpsspring senare på kvällen. Den här matiga salladen med quinoa, bacon och senapsyoghurtdressing har allt en matsallad ska innehålla.

Sallad med bacon och quinoa
Quinoassallad med dressing

 

Efter att ha glömt min telefon hemma hos mina föräldrar fick jag testa på att leva utan den i 2 dagar. När jag skriver ut det såhär tänker jag att jag knappt borde märka dess frånvaro i TVÅ dagar, men jag märkte ganska snabbt hur mycket i mitt liv som är knutet till den där äppelbeprydda makapären.

Ingen kalender.
Ingen mail.
Inga sms.
Ingen Facebook.

Och ja, ingen telefon att bli uppringd på heller, förstås. Men den lilla petitessfunktionen kan man ju klara sig utan. Eftersom vi är mitt i både bilköp och flytt, är jag väldigt tacksam för att det välsmorda familjemaskineriet ordnade så min telefon kom hem till mig så fort som den gjorde.

Den stora flyttrensningen i frys, kyl och skafferi börjar sätta sina spår: Äntligen börjar det kännas lite tomt efter månader (!) av aktivt uppätande av allt från torkade bönor till mango chutney. Det är otroligt hur mycket mat som får plats i litet kök. Hur kan jag ha 5 sorters senap hemma, till exempel?

Senapsdressing med yoghurt

I och för sig så är just senap en sån grej som jag mer än gärna nästlar in i de flesta maträtter. Får jag senapsdressing till min sallad blir jag lycklig, gärna en sån här pigg och frisk senapsdressing med bra sting.

Med krutonger, bacon, quinoa, avokado, romansallad, tomat, parmesan och senapsdressing har den här salladen allt man möjligtvis kan önska sig: krispigt, knaprigt, lent, friskt, sött, salt… ALLT.

Tycker du att den här salladen saknar något? Berätta!

Baconsallad med quinoa (4 port.)

1/2 limpa ljust bröd
Olja
Salt
2 dl quinoa
4 dl buljong (vatten + tärning/fond)
2 pkt bacon, ca 280 g
1 romansallad
4 tomater
2 avokado
(Parmesan)

Senapsdressing:

2 msk vitvinsvinäger
4 msk rapsolja
1/2 dl matlagningsyoghurt
1-2 msk senap (beroende på sort)
En nypa socker
Salt

Sätt ugnen på 200°. Skär eller riv brödet i bitar. Blanda med olja i salt och fördela jämnt på en plåt. Torka mitt i ugnen ca 20 min. Rör om efter halva tiden. Blanda ingredienserna till dressingen, smaka av och ställ kallt. Koka quinoan i buljong enligt anvisning på förpackningen och låt kallna något. Dela bacon i mindre bitar, lägg på pappersklädd plåt och stek mitt i ugnen ca 10 min. Skär eller riv salladen i mindre bitar, klyfta tomater och avokado. Blanda grönsaker med quinoa, knaprigt bacon och krispiga krutonger. Häll dressingen på vid servering. Hyvla eventuellt över lite parmesan.

Baconsallad
Jag hade kotlettbacon i salladen, det är lite köttigare än vanligt bacon. Men vanligt bacon funkar lika bra.

2 kommentarer

Skriv en kommentar.