Att våga säga att orken tagit slut

Sara

Jag bröt ihop för några veckor sen. Orken tog slut. Ingenting var roligt utan allt kändes bara tråkigt och jobbigt. Så är det ju ibland, för de flesta av oss. Allt känns skit, du deppar ihop, gråter en skvätt och sen efteråt tänker du att du överreagerade och fortsätter i samma takt som vanligt.

Nä, så får det inte bli en gång till. Nu får det vara nog. Jag vill leva ett liv som jag inte behöver ta semester ifrån.

För mig betyder inte det att leva på någon paradisö, göra vad jag vill hela dagarna och aldrig jobba. Nej, det betyder att jag vill kunna njuta av vardagen precis så galen och pusslig som den är, men också acceptera att jag inte hinner allt det jag skulle vilja. Jag vill känna att det är okej att gräsmattan är lång och full av maskrosor. Jag vill känna att det är okej att jag inte ser ut som innan jag fick barn. Jag vill känna att det är okej att jag inte hann bli klar på jobbet och gå hem ändå. Jag vill känna att jag är en bra fästmö, mamma, moster, syster och dotter.

Jag vill ha mer njut i vardagen.

Och den här gången ska jag inte slå bort min känsla av orkeslöshet och låta allt fortsätta som vanligt.

Sara
Hemmagjord glass
Tea
Fötter

Du: Säg till när orken tar slut. Det har jag gjort. Lova mig att du försöker göra det, du också. Jag sa ifrån, och vet du vad? Alla förstår. Frågar hur det är. Lyssnar. Hjälper till.

Jag vet att det är typiskt kvinnligt att vara ”projektledare” med allt som hör till vardagen hemma: middagar, tvätt, hämta på förskolan, städa och göra mysigt för alla andra. Sen däckar du i soffan och orkar inte njuta av det själv.

Jag håller på att ta fram en plan för hur jag ska få in mer njut i min vardag. Det betyder inte rosévin varje onsdag och utlandsresor två gånger om året, utan bara mindre stress och mer tid över till sånt som är roligt och görbart för stunden. För mig betyder det just nu tyvärr att bloggen får backa ett steg. Jag kommer att blogga mindre under en period och inte lägga upp några nya matsedlar förrän tidigast efter sommaren. För dig som saknar dem, finns det över 100 matsedlar i arkivet att botanisera bland.

Jag hoppas verkligen att du stannar kvar trots att det dröjer lite längre mellan inläggen ibland. För när vi pratar njut i vardagen, så är bloggen verkligen det för mig och skulle du som läsare försvinna, finns det ju inget kvar mer än jag och mina egna tankar. Och det känns ju faktiskt bara sorgligt.

Vad betyder mer njut i vardagen för dig?

31 kommentarer

 1. Viktigt inlägg, bra att du bromsar i tid. Det är verkligen svårt att hinna med livets alla ”måsten”, där mycket av kraven kommer från omgivningen. Njut av sommaren och hoppas orken så småningom kommer tillbaka. Jag läser gamla inlägg och recept från din blogg så länge

  Svara
  • Tack Sara! Jag kommer förhoppningsvis inte att försvinna från bloggen helt och hållet i sommar, men det kommer att bli lite längre mellan inläggen och kanske kommer inläggen att vara av en lite annan karaktär.

   Svara
 2. Var rädd om dig, jag vet precis hur du känner. Känns som man balanserar på en lina ibland. Ha en underbar sommar

  Svara
 3. Bra att du reagerar och bromsar, det gäller att vara rädd om sig och de nära när man kan. Själv fick jag en stroke för ca 1 1/2 år sedan och sedan dess har just orken tagit slut så mycket snabbare än innan så det gäller att prioritera!

  Svara
  • Usch då, ja det förstår jag. Hemskt att det ska behöva bli kroppsliga skador innan man tvingar sig själv att sakta ner och prioritera. Ta hand om dig <3

   Svara
 4. Stor igenkänning! Ofta när jag lagat middag låter jag man och barn äta i köket medan jag sätter mig framför teven en stund. Jag är helt enkelt för trött för att äta, prata och umgås. Förr hade medelklass-hemmafrun ofta hemhjälp för att ”avlasta”. Nu gör kvinnor ALLT: Jobbar heltid, städar, lagar mat, tränar, tar hand om familjen osv… Inte konstigt att vi kraschar! Du tänker helt rätt när du motar Olle i grind och prioriterar bort onödig stress. När man sitter på hemmet i vuxenblöja och tänker tillbaka på sitt liv tror jag inte ”jag borde bloggat mer” är det första som dyker upp i skallen. Jag kommer titta in på vardag.nu även i fortsättningen! Tack för inspo!

  Svara
  • Tack Lola! Kloka ord. Min Daniel och jag har ett väldigt jämställt förhållande just på hemmafronten, jag vet att jag är lyckligt lottad. Men visst är det sjukt ändå, att det du skriver är så himla sant. Plus att vi ska vara snygga och smala också. Nä, inte ett okej sätt att leva. Ta hand om dig!

   Svara
 5. Skönt för dig med insikt men jobbigt att du mår dåligt! Alla i samhället behöver reagera och ändra på något. För det är ett systemfel just nu. Vi kvinnor tänjer mer och mer på oss, inte konstigt att gummibandet smäller av när vi ställer så höga krav på oss själva. Skönt att du tar dig tid för återhämtning, det brukar funka. För mig är det viktigt med egen tid och att det finns tid för fysisk aktivitet. Det är då jag både laddar batterierna och släpper ut ångan.
  Ta hand om dig!

  Svara
  • Jag var ute och sprang en del förr, innan vi fick barn. Det är konstigt hur fysisk aktivitet påverkar kroppen, jag mådde otroligt bra när jag sprang som mest. Nu har det tyvärr prioriterats bort – vilket naturligtvis är helt fel. Tack för dina kloka ord, Anna!

   Svara
 6. Ta hand om dig och hitta mer njut i vardagen! Klokt beslut.
  Tack för en fin och inspirerande blogg, jag hänger kvar. Kram

  Svara
 7. Klokt av dig! Känner igen mig i det mesta… Det är svårt att få ihop det ibland med barn, jobb, matlagning/städning, hem, sambo, hund – osv. Bloggandet kan också vara väldigt stressande i sig. Man vill gärna leverera och uppdatera så ofta som möjligt för att tillgodose sina läsare. Du gör rätt i att ta en paus! Ta hand om dig.

  Svara
  • Visst är det så. Det är sorgligt att det är så många som känner så, du och jag är ju tyvärr på inget sätt unika i det. Man inser först efteråt, hur dåligt man verkligen mådde. Ta det lugnt du också, njut av stunden lite mer. Kram!

   Svara
 8. Du är så klok!
  Jag följer dig förstås för all god mat men också för att du känns så genuin. Det är inte inlägg efter inlägg av de senaste inköpen, heminredningsbilder och semesterresor flera gånger om året.. Självklart stannar jag kvar!
  Det är så starkt att säga ifrån och ta en paus. Att erkänna att nu är det jäkligt tungt av vilken anledning det än är. Fler borde göra det istället för att måla på en fasad av att allt är så bra jämt. För så ser ju inte livet ut!
  Jag hoppas att du mår bättre snart och hittar din energi igen.
  Kramar

  Svara
 9. Hej Sara, var rädd om dig ditt barn behöver dig bloggen kan inte stå överst på att göra listan. När jag hittade din blogg för några veckor sedan en blogg som underlättar för mig var min första tanke hur orkar hon. Du kan inte fortsätta som nu att ha den stora pressen på dig att veckomatsedeln klar varje helg även om du älskar att skriva om mat. Jag vet hur det känns att tappa orken man går omkring som en Sombi och orkar ingenting. Jag sa till min omgivning både hemma och på jobbet att nu gör jag bara det nödvändiga. Skriv bara på bloggen när du tycker att det är roligt inte att det måste vara kontinuerligt. Hoppas att din omgivning kan stötta dig och ha en skön sommar.
  Mvh Pensionären NisseC.

  Svara
  • Tack för dina kloka ord! Man måste tala om för din omgivning att det är tungt just nu, annars vet de ju inte om att du behöver avlastning. Tack för din kommentar, ha en skön sommar!

   Svara
 10. Tack Sara för att du vågar berätta för oss om verkligheten, det riktiga livet, hur det kan vara tufft och jobbigt. Det är tråkigt att du mår dåligt men du är en förebild tack vare din öppenhet med hur det ligger till. Tack! Självklart fortsätter jag att hänga på din blogg!! Skulle inte klara mig utan. Sååååå många bra recept, de blir aldrig gamla! :) Stor kram, sköt om dig!

  Svara
 11. Jag har lite samma situation, skulle absolut behöva ha in mer njut i vardagen men vet inte hur, hur gör man?! Någon som har något tips?

  Svara
 12. Mitt njut i vardagen som hjäper mig mot stressen är att arbeta 95%, det kanske låter löjligt men den där halvtimmen varje eftermiddag är guld värd när det gäller att hämta barn på förskola, laga middag samt hinna äta och få lite tid tillsammans innan läggdags. Sen ser jag mellan fingrarna på disk och dammsugning för världen rasar inte av att det får vänta en dag eller två extra.

  Var rädd om dig, det finns bara en du.

  Svara
  • Jag förstår det! De där sista 5% extra ledig tid kan ju göra enorm skillnad, så härligt att det funkar så bra :) Tack Anette!

   Svara
 13. Din blogg är en av de få jag följer och jag älskar dina relativt enkla recept som inte innehåller alltför många ingredienser. Ta hand om dig och vila upp kropp och själ.

  Svara

Skriv en kommentar.