Att baka fillimpa

När mamma fyllde år häromveckan tog jag och familjen med henne ut på brunch på stan. Senare på dagen bjöd vi på en lätt lunch på syrrans altan (utomhus, i oktober!), till vilken jag bakade lite bröd.

Det är ju alltid godast med nybakt bröd. Alltid.

Eftersom vi inte hade någon jäst hemma ägnade jag och Tea morgonen åt att baka fillimpa tillsammans! Jag vet att mamma brukar gilla fillimpa, så det passade alldeles utmärkt.

Fillimpa med frön

Jag älskar skorpan som nybakt bröd har, gärna med massor av krispiga frön på.

Fillimpa går så himla snabbt att baka, perfekt om du vill ha nybakt bröd till middagen vilken dag i veckan som helst. Klokt att komma ihåg såhär när sopptiderna är här. Fillimpa är bara röra ihop och grädda! Ja, om du inte bakar med en ettåring. Då tar det längre tid både att baka och städa upp, vill jag lova. Men vi hade väldigt mysigt under tiden!

Baka bröd med barn

Jag plockade fram allt vi behövde till fillimpan, Tea klättrade upp på sin gröna pall och sen satte vi igång och bakade bröd!

Osvavlade aprikoser
Mjöl i röd skål

Du kan blanda vilka mjölsorter du vill i fillimpa. Blanda också gärna ner nötter, frön, havregryn eller torkad frukt i brödet. Den här gången hade vi vetemjöl, havregryn och torkade aprikoser i brödet.

Aprikoserna blötlade jag i ett glas vatten någon minut för att det skulle bli lite mjukare i den färdiga limpan.

Aprikoser i bröd

Tea var mest intresserad av aprikoserna.

Bröd med bikarbonat och yoghurt eller fil

Som degvätska i fillimpa används gärna fil, därav namnet förstås. Det går lika bra med yoghurt. Jag blandade lite av det som fanns hemma. Det är syran i filen och yoghurten som reagerar med bikarbonaten och gör att brödet reser sig även utan jäst.

Det ska bli mer som en kletig smet än en deg, så därför är det lättast att använda en slev istället för att blanda med fingrarna.

Fillimpa recept

Jag hällde ner smeten i en pappersklädd brödform och toppade med alla möjliga frön: linfrön, psylliumfrön och chiafrön. Jag älskar den krispiga ytan limpan får av fröna!

Tea bakar bröd
Baka bröd snabbt utan jäst

Såhär fin blev fillimpan när den var färdiggräddad efter 45 minuter i ugnen. Och ja, födelsedagsbarnet tyckte att brödet var gott också, som tur var!

Gillar du att baka bröd?

Recept på fillimpa

2 kommentarer

Skriv en kommentar.