Asiatisk färs i salladsblad

Som den Tingsrydsbo jag är (det sitter i blodet även om jag inte bor där längre) tar jag idag turen till Börjes en sväng. Har du varit på Börjes i Tingsryd någon gång? Hästmänniskor, snåljåpar och allsköns semesterfirare vallfärdar dit för prisvärda prylar och snorbillig fika. För mig var det länge bara lokala matbutiken men ju längre jag bor i Växjö, desto mer blir Börjes platsen där jag hittar sånt jag inte hittar i stan hur mycket jag än letar, köttdisken med bara svenskt kött och så världens godaste isterband… Sådär härligt bonnigt som bara en matbutik med egen hästskjuts kan bli.

Familjeägt och allmänt kritiserat i byn, förstås.

Nu råkade detta bli någon märklig pro-börjes-propaganda, när det enda jag egentligen ville ha sagt är att det är där jag hänger idag. Kollar vad som har hänt sen sist och äter baotafika på hyllan för en tjuga. Tills Växjöbon i mig vill hem igen…

Asiatisk färs

Dagens middagstips blir en snabbis innan jag sätter mig i bilen. Det är nästan så att du hade kunnat laga middagen på den stund det tar för mig att gå till bilen, faktiskt. Stek färs, i med kryddor och ät till dina favoritgrönsaker. Typ som tacos fast ändå inte alls.

Asiatisk färs (4 port.)

Smör/olja att steka i
500 g fläskfärs
3 msk japansk soja
2 msk pressad lime
2 tsk fisksås (alt. salt)
2 tsk strösocker (alt. honung)
2 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek (alt. 1 färsk, röd chili)

Gott att servera till färsen:

Isbergssallad (att använda som wraps)
Mango
Avokado
Färsk thaibasilika/mynta
Salladslök
Nötter
Gurka
Morot
Naturell yoghurt/Gräddfil
Mango chutney

Bryn färsen. Blanda övriga ingredienser till en sås och slå den över färsen. Fräs några minuter till. Servera gärna i salladsblad tillsammans med blandade grönsaker.

8 kommentarer

  • Markaryd och Tingsryd är nog ungefär samma skrot och korn :p Vem vet, jag kanske hittar hem till Tingsryd i framtiden, jag också :) Även om det inte känns troligt just nu ;)

   Svara
  • Äter inte räkor i några mängder och dricker inte kaffe, så på det viset är det ju hopplöst att fika på Börjes ;) Men jag fick mig annan go’fika!

   Svara
 1. Det här är bland det bästa jag vet! Så mycket fräschare än tacos och ändå nästan samma. Eller som du säger, ändå inte ;-) Väldigt gott iaf. Jag älskar fyllningen ihop med den krispiga salladen.

  Svara

Skriv en kommentar.