Recept på ärtsoppa i tryckkokare

Att tryckkoka ärtsoppa är så enkelt att det nästan är larvigt. Du kan till och med koka ärtsoppa i tryckkokare utan att blötägga ärterna om du glömt planera, men då får du räkna med en koktid på ungefär 45 minuter. Eftersom mängden fytinsyra (en elaking som hämmar upptaget av olika mineraler i kroppen) minskar vid blötläggning så rekommenderar jag ändå att du blötlägger ärterna till din ärtsoppa.

Recept på ärtsoppa med fläsk i tryckkokare

Dessutom sägs det att risken för ett mindre festligt fjärtkalas några timmar efter middagen minskar om du blötlägger ärterna. Att stoppa ärterna i en bunke med vatten känns ju som ett ganska lågt pris att betala för att slippa den värsta ballongeffekten.

På tal om pris. Ärtsoppa är ju sjukt billig vardagsmat.

Jag tycker inte riktigt om att ange portionspriset på en middag (priset kan ju skilja så himla mycket beroende på butik och säsong) men nu kunde jag inte låta bli. Ett paket gula ärter i storlek med det du behöver till receptet på ärtsoppa nedan kostade mig 10 kronor. Lite kryddor och annat kostar bara några ynka spänn, så utan fläsket blir priset per portion inte mer än 2-3 kronor. Inte illa! Priset med fläsket blir inte så himla högt det heller, 7-8 kronor får du pynta för en portion ärtsoppa då.

Genom att koka ärtsoppan i tryckkokare blir ju koktiden så kort att du inte ens behöver fundera över hur många kilowatt som gått åt.

Ärtsoppa med fläsk i tryckkokare (6 port.)

500 g gula ärter
15-18 dl vatten + vatten till blötläggning
1 gul lök
2 tsk timjan (alt. mejram)
2 pkt tärnat bacon, ca 280 g
(1 lagerblad)
Salt, vitpeppar

Lägg ärterna i blöt i mycket vatten i 12 timmar. Häll av blötläggningsvattnet och eventuella skal och annat skrofs som flutit upp. Hiva ner ärter, nytt vatten, hackad lök, timjan, bacon och ev. lagerblad i tryckkokaren. Koka på högsta tryck i 25 min. Smaka av.

En knäckemacka till gör middagen komplett. Och så en generös klick senap på ärtsoppan, såklart!

Bacon i ärtsoppa, fläsk
Tryckkokare ärtsoppa recept

För att göra livet enkelt använder jag färdigtärnat bacon i det här receptet på ärtsoppa. Vill du så kan du såklart köpa hem en bit fläsklägg och koka i ärtsoppan på klassiskt vis, men det blir lite meckigt tycker jag. Vill du ha en vegetarisk ärtsoppa hoppar du naturligtvis både fläsklägg och bacon. Det blir gott, det också!

Tänk på att noga läsa instruktionsboken för just din tryckkokare innan du testar receptet. Olika tryckkokare bygger upp olika mycket tryck och koktiden kan därför variera något. Testa dig fram och var rädd om dig!

9 kommentarer

    • IKEA:s Dillkött (tryckkokaren heter så, hehe) har väl fått helt OK betyg tror jag. Bra instegsmodell om inte annat, en tryckkokare kostar ju en del annars! Jag har använt min jättemycket. Köttgrytor på en halvtimme, pulled pork på 1-2 timmar, kokta kikärter på 10 min, koka en hel kyckling på en kvart…

      Svara
  1. Vad innebär ”högsta tryck” i just er tryckkokare? Enligt instruktionsboken till min så är medeltryck 60 Kpa och högsta tryck 100 Kpa. Är det någon sorts standard?

    Svara

Skriv en kommentar.