Ett fyrfaldigt leve för födelsedagsbarnet!

Hon leve hipp hipp hurra, hurra, hurra, hurra!

Tänk att det är en helt år sen jag smaskade i mig toast med banan, brie och mango chutney medan jag skrev det första inlägget på den här bloggen. Det var visserligen inte det första stället jag skrivit om vad som kommit att bli mitt största intresse – mat – men det har kommit att bli det största.

Bloggen har kommit att bli en oerhört stor del av mitt liv, och jag tror att du som själv bloggar känner igen dig. Jag lagar, fotograferar, pratar, skriver och äter (såklart) mat, men jag drömmer också om mat – dag som natt.

Frågar du en psykolog, så är det säkert inte helt hälsosamt. Men what the heck.

Jag älskar det.

Jag älskar att höra plinget från telefonen, som berättar för mig att du har lagt en kommentar här. Då trycker jag ivrigt upp telefonen i ansiktet på sambon och säger ”titta, titta här – vilken fin kommentar!”.

För det är du som läser, kommentarer och testar recept som gör bloggen till något mer än en matdagbok. Nu ska jag bara komma på vad jag ska göra för att ge tillbaka.

Men först, såklart:

En årskrönika!

Lite kuriosa om året som gått:

  • Det har lagts 2097 trevliga kommentarer på bloggen.
  • Bloggen har haft 115 325 unika besökare och 235 705 sidvisningar.
  • De tre mest lästa recepten är snabba naanbröd, enkel fisksoppa med saffran och lasagne.
  • Många letar också efter middagstips, billig vardagsmat och snabb vardagsmat.
  • Några letar också efter svar på om man äter chili con carne med sked eller kniv och gaffel, hur man ska övertala sig själv att groddarna är nyttigast och vad man ska bjuda på på första dejten.

Och vad har jag haft för mig, då?

Chili con carneApril: Jag körde igång bloggen med en hel hög med personliga favoriter, som chili con carne, snabba naanbröd och äppelgrottor. Det var också en hel del mer vår än vad mitt norra öga skådar utanför köksfönstret nu…

Grilla fylld portabellosvampMaj: Det premiärgrillades och njöts av lugna fredagskvällar hemma. Sommaren kom på besök tidigt och vattenmelondrinkar svalkade i den gassande värmen på balkongen.

Enkel fiskpinnesallad med äppeltzatzikiJuni: Det frossades i lätta sallader och annan mat som passar i den lite nyttigare kategorin. Jag hämtade hem ett knippe rabarber ur mammas land och kokade underbart somrig rabarberkräm. Jag hann också misslyckas med efterrätten till syrrans examen, som efter andra försöket blev en farligt god och krämig jordgubbspaj.

Enkel falafelröraJuli: Sommaren gick på halvfart medan jag gick på semester. Vi tog middagen med oss ut till Evedal och oj, vad maten smakar gott när man kan stoppa nybadade tår i gröngräset medan man äter! Det behöver inte vara grillat – det kan vara falafelröra!

Glutenfria nötpannkakor med jordgubbarAugusti: Vi missade inte chansen av dra nytta av sommarens långa jordgubbssäsong till världens bästa nötplättar. Sommaren hann under augusti också gå i dvala och jag myste med hembakt bröd för första gången på några månader. Jag la upp en plan för att lära mig äta lax och la ner planen lika snabbt igen, efter försöket med laxsoppan

Panerad tofu och remouladsåsSeptember: Förutom att matsedeln fick avtryck av de minskade graderna utanför så hade jag också vegetarisk vecka, då jag bland annat panerade tofu. Vegetariska veckan inspirerade mig mycket och sedan dess har det bara blivit mer och mer vegetarisk vardagsmat på bordet här hemma!

Texten i MagazinetOktober: Jag fick ett recept publicerat i Expressens bilaga Mitt kök och så premiärade jag med mina receptsidor i lokaltidningen Magazinet. Mycket recept i tryck, alltså! Jag började också att fuska med lite julig mat i form av en gräddig purjogratäng med skinka.

Julig vardagsmat, enkel fisksoppa med saffranNovember: Jag lagade fisksoppa med saffran, ett juligt recept som kommit att bli ett av bloggens mest eftersökta. Särskilt mycket julgodis gjorde jag inte, men jag kokte en underbar och lite kryddig äppelkompott med pepparkakskryddor. Go-o-ott!

Enkel risgrynsgrötDecember: Vi firade in advent med en mysig helg i Kalmar. När vi väl hittat hem genom snökaoset värmde vi oss med en chilifärslimpa och varm grönsakssalsa. Några kilo klassisk risgrynsgröt klämde vi i oss också, såklart. Det måste man ju i december.

KikärtssmörgåsJanuari: Vi började året lite segt med en bakfylleomelett. Årets nyårslöfte satte sin prägel på matsedlarna också – vegetariskt var tredje dag! En förvirrande tonfisksmörgås utan tonfisk och en sjukt god linsgryta, till exempel.

Vegetarisk matsmulpajFebruari: Jag fick en stor craving efter matsmulpaj som jag bland annat gjorde med broccoli och ädelost. En lat kväll testade jag nya produkter som visade sig vara en helt okej vardagsgenväg. Jag lyckades också bättre med mitt försök att lära mig äta räkor än mitt försök att äta lax. 1 down, 1 to go!

Billig och enkel smörgåstårtaMars: Det firades påsk med smörgåstårta och ananaspaj, lite i förväg för att inte helt gå miste om påsken medan jag rymde till England. Jag började också annonsera på bloggen, något som jag hoppas ska bli en liten start på en finfin framtid för Vardag.nu.

Så vad säger du – vi testar ett år till, va?

17 kommentarer

  1. Hurra hurra hurra hurra!
    Finfin årskrönika – jag hoppas på att få läsa många många fler dig!

    Kram på dig, och ha en fin helg!

    Svara
  2. Vilken fin krönika! Grattis på födelsedagen :-)

    Oj, vad hungrig jag blev nu. Så mycket gott. Bara de där nötplättarna… Trevligt med återblick och påminnelse om gott som passerat men icke får glömmas!

    Trevlig helg och kram till dig!

    Svara
  3. Hurra hurra hurra hurra, vilket fantastiskt år du har haft! :) Det är en sann glädje att följa dig bara så att du vet det. Hoppas på fler bloggår och som sagt…. det där med att drömma om bak och mat känns igen… kan inte alls vara så sunt ;) Kram!

    Svara
  4. Försenat grattis på 1-årsdagen, snyggt jobbat och fortsatt fina matbloggarår till dig! :)
    Vi känner så väl igen oss i en matbloggares liv och leverne. Vi äter, tänker och drömmer mat men det är en sann matglädje som vi gärna delar med oss av!

    Svara
  5. Ett riktigt stort grattis till dej så här några dagar i efterskott, (vi skyller på att vi inte varit hemma och läst några bloggar!).
    Kul att se tillbaka på gångna året, många spännande maträtter och inlägg blir det, vi ser fram mot alla kommande åren!

    Kram och välkommen hem

    Svara

Skriv en kommentar.