Apelsinkotlettgryta

Matmagasinets veckomatsedel

Jag gillar att prenumerera på tidningar. Det finns få saker som är så kul som att komma hem från jobbet och mötas av en färsk mattidning på hallgolvet. Prenumererar du på några tidningar? Jag prenumererar på Äkta mat och Matmagasinet, och det är ur den sistnämnda som jag norpat dagens middagstips.

Lättlagat, ingredienser de flesta har hemma – perfekt! Ja, jag tog faktiskt receptet med hull och hår. Hackade bara ner kotletterna i strimlor istället för att köra dem hela och kokte några minuter extra, för att få riktigt möra och goda kotlettbitar i apelsinsåsen.

Apelsinkotlettgryta, middagstips

Riktigt, riktigt god blev den här kotlettgrytan med apelsin! Lite sötsyrligt från marmeladen och apelsinen och salt soja som rundas av med hjälp av en skvätt grädde.

Mm, bra grejer.

Enkel apelsinkotlettgryta (3-4 port.)

500-600 g fläskkotlett
Smör/olja att steka i
Salt, peppar
3 msk apelsinmarmelad
1 apelsin
2 msk kinesisk soja
1 dl grädde
1 msk senap
1 tsk timjan
(Maizena såsredning)

Gott att äta till:

Kokt ris, gärna blandat med stekt svamp och sockerärter
Apelsin i skivor

Strimla fläskkotletten tunt och bryn den på hög värme. Salta och peppra. Vänd ner marmeladen innan du pressar över saften från apelsinen och övriga ingredienser till grytan. Låt puttra minst 5 min, gärna 20 min så att kotletten blir riktigt mör. Red med lite maizenaredning om du vill ha en tjockare sås.

Ekologisk apelsinmarmelad

Jo, de flesta har ju säkert apelsinmarmelad hemma. Vi är inte en av dem. Marmelad för mig är söndagar och rostat bröd, och eftersom vi inte äter rostat bröd på söndagar (jag tror tusan att vi inte ens har en brödrost… Hoppsan!) så har det inte blivit någon marmelad heller. Jag letade som en galning på City Gross… Vid kexen och osten? Nej. Vid alla de där glasburkarna där borta då? Nähe. Vid jordgubbssylten, där måste den vara! Näe, inte där heller. Den butiken är för stor för mig.

Fläskkotletter, apelsin, gryta

Men jag hittade den där nedrans apelsinmarmeladen tillslut och apelsinkotlettgryta blev det! Ett mycket bra middagstips. Tack för det, Matmagasinet!

Marmelad kan du för övrigt glasera kotletter i också, om du inte vill göra gryta. Världens enklaste sätt att piffa upp en trist kotlett!


Nu ska jag dra med min kära fästman till ännu ett stort varuhus, nämligen Ikea. Du vet, lägenheten är ju såld nu och vi blickar framåt, mot maj och nya lyan. Jo, visst gick försäljningen snabbt och ingen är gladare än mig för det (möjligen mäklaren), för herrejesus… Det här med budgivning är inte bra för mitt hjärta alltså… Galet!

Nåväl. Njut av lördagen, solen skiner ju!

5 kommentarer

  1. Jag älskar också att prenummera på tidningar, men jag hinner ju aldrig läsa några! Låter sjukt, men det är sant. Vanliga böcker lyssnar jag numera på.
    Det är så inspirerande på olika sätt att bläddra i mattidningar. Inte bara för receptens skull utan även att få lite fototidning. Middagen låter mycket god!

    Svara
    • Jo, samma här just nu, tyvärr… Har inte hunnit läsa tidningen jag fick senare i veckan. Tenta denna veckan du vet, läser bara inför den ;) Tidningen får vänta, tur att den finns kvar även i slutet på veckan! :p Mycket inspiration på alla sätt!

      Svara

Skriv en kommentar.