Har du fått upp ångan än?

Ångkoka mat hälsosamt

Is it a bird? Is it a plane? Nej, det är en ångkokare!

Som om jag inte redan överskridit maxkapaciteten för våra köksskåp köpte jag jag den här: en liten insats till en vanlig kastrull som låter mig ångkoka diverse roligheter.

Eftersom den fälls ut som en blomma tar den nästan ingen plats alls, något som mina köksskåp tackar den för. Att ångkoka mat är ett förbaskat bra tillagningssätt eftersom maten inte kommer i kontakt med vattnet.

Tänk att du kokar broccoli, till exempel. Massor av nyttigheterna simmar ut i kokvattnet som du sen bara häller ut i diskhon. Dessutom är vattnet som gömmer sig i broccolins små buketter svårt att helt få bort. När du ångkokar broccolin så häller du istället bara en bottenskyla med vatten i kastrullen, ställer ångkokningsmojängen ovanpå och häller broccolin i den. På med locket och värmen tills broccolin är som du vill ha den. Nyttigheterna stannar i broccolin och den förblir torr, så att du kan dressa den med en god dressing utan att det mest blir en blaskig sörja av alltihop.

Himla klurigt.

Ångkokningsinsats till kastrull

Jag köpte den här på Clas Ohlson för dryga femtiolappen. Det går förstås att ångkoka i ett helt vanligt durkslag också, om du har ett i något lämpligt material. Det har inte jag.

Men vad kan man mer ångkoka? Jag har testat haricots verts, broccoli och morötter (tummen upp!) och tänkte ångkoka fiskfilé snart. Har du några andra bra tips? Vilka grönsaker är superba att ånga? Har du ett bra recept på dumplings? Hit me!

14 kommentarer

 1. Sparris blir jättebra att ånga. Brysselkål kan jag tänka mig funkar bra, men jag har inte provat, eftersom jag inte är någon brysselkålsfantast. Jag använder ånginsatsen flera gånger i veckan, den är superbra! Jag har bara vågat mig på grönsaker hittills, men fisk var ingen dum idé.

  Svara
 2. jag skulle ångkoka bröd förra veckan, steamed buns. hippt värre! har ju ingen sån där fiffig makapär så jag tog en sil, med plasthandtag. (patetiska puckot pernilla.) den smälte såklart så första satsen blev förstörd. tog fram durkslaget i… plåt? hm. ja, det gick visserligen jättebra. förutom den detaljen att jag glömde kolla vattennivån i kastrullen så den stod och torrkokade och hela lägenheten började plötsligt lukta bränt. sedan tvingade jag min fästman och hans kompis att äta de halvfärdiga bröden och säga att det var jättegott. hoho.

  Svara
 3. Ha ha Pernilla, du är inte ensam om att använda sil med plasthandtag till ångkokning kan jag meddela..! Lite skevt är mitt handtag nu.
  Tror jag skulle ångkoka sparris – vilket var väldigt gott!

  Svara

Skriv en kommentar.