Älgfärslasagne

Jag var på älgjakt häromsistens. På Maxi.

Fördelen med att jaga älg i mataffären är att jag slipper frysa häcken av mig i ett älgtorn. Nackdelen är väl att det är lite mer folk att brottas med och så naturupplevelsen som jag missar då, förstås. Men jag kan ju ut och gå i skogen utan ett gevär…

Recept på älgfärslasagne

Oavsett om du själv jagat rätt på din älg i skogen eller bara gjort som jag och köpt vakuumförpackad färs i butiken, så tycker jag att du ska göra en älgfärslasagne. Lasagne tar ju en liten stund att ro ihop, men i gengäld kan du göra en rejäl lasagne som räcker för många galet goda matlådor att förgylla jobblunchen med.

Älgfärslasagne (4-6 port.)

1 gul lök
400 g champinjoner (alt. annan svamp)
1/2 zucchini
2 morötter
Smör/olja att steka i
500 g älgfärs
1 tsk timjan
2 dl rödvin
1 dl vatten
1 msk vilt- eller oxfond
3 dl grädde
4 dl crème fraiche
Salt, peppar
250 g lasagneplattor
200 g riven ost (gärna en lagrad, smakrik sort)

Sätt ugnen på 200°. Finhacka löken. Tärna svampen. Riv zucchinin och morötterna. Hetta upp lite fett i en stekgryta och bryn färsen. Låt lök, svamp, zucchini och morötter fräsa med några minuter, tills svampen sjunkit ihop. Tillsätt timjan, rödvin, vatten, fond, grädde och crème fraiche och låt koka i ca 10-15 min. Smaka av med salt och peppar. Varva såsen med lasagneplattor och riven ost i en ugnsfast form. Börja och avsluta med sås. Toppa med lite extra riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 min, eller tills pastan är kokt.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar.