Afrikansk linsgryta med curry och banan

Jag har en vän (ja, flera) som är sådär härligt fri, lättsam och otroligt smart på samma gång. Du vet, vardagsvegetarian och genuint intresserad av samhällsfrågor och sådant. En sådan person som jag själv önskar att jag var, då och då.

Under en av mina bloggrundor snubblade jag över ett spännande recept på en linsgryta, som det av en slump senare visade sig att ovan nämnda vän redan lagar då och då. Med hans goda vitsord blev jag ju helt enkelt tvungen att testa det där hastigt nedklottrade receptet (som jag tyvärr inte minns var jag hittade!) omedelbums.

Billig vardagsmat, linsgryta med curry och banan

Jag kunde såklart inte låta bli att röra om i grytan litegrann (haha). Jag bytte de gröna linserna mot mina favoriter, de röda, och den gula löken mot den lite mer aromatiska purjon. När den stekts mjuk lät jag tomatpurén och curryn fräsa med en minut, för att få maximalt med smak. Efter det åkte all vätska ner, så det hann gosa ihop sig rejält!

Grytan blev galet god! Rund, kryddig och fruktig på samma gång. Sen älskar jag att jag kan äta hela middagen med en sked… Perfekt för matlådan till jobbet!

Linsgrytan går under namnet Afrikansk linsgryta, men jag vetetusan om den är så himla afrikansk. Kanske kan min vän svara på det, nu när han bott några veckor i Sydafrika? (Ja, jag sa ju att man ville vara lika fri och redig som han!)

Afrikansk linsgryta med curry och banan (4 port.)

1/2 purjolök (alt. 1 gul lök)
Olja att steka i
2 msk tomatpuré
1 msk curry
2 dl röda linser
3-4 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
1 burk kokosmjölk, ca 400 g
1/2 pkt krossade tomater, ca 200 g (alt. 3 färska, hackade)
1 liten burk ananas i bitar, ca 140 g avrunnen vikt
2 bananer
2-3 tsk citronsaft
Salt, peppar

Till servering:

Cashewnötter
(Smörgås)

Strimla purjolöken och fräs den mjuk i olja i en stor kastrull ett par minuter. Tillsätt tomatpuré, curry och linser, blanda runt och fräs någon minut till. Häll på buljong, kokosmjölk och tomater. Låt koka på svag värme i 10-15 min. Dela under tiden ananasen i bitar och slanta bananen. Låt ananas och banan koka med någon minut. Ta av från värmen och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Strö över cashewnötter vid servering och komplettera eventuellt med en smörgås till.

Vegetarisk, afrikansk linsgryta

Toppa gärna linsgrytan med naturella cashewnötter. De ger ett gott crunch!

31 kommentarer

 1. Ha ha, jag tror att man slänger sig med epitet ”afrikanskt” så fort det är banan och andra frukter inblandade. Undrar om den här grytan skulle kännas igen på den kontinenten, och dessutom är ju Afrika väldigt stort och köken skiljer sig väldigt åt beroende på om det är i norra, södra, eller längs kusterna.

  Strunt i det ändå när grytan verkar packad med smaker och full av nyttig energi. Gillar att det är nötter i också.

  Svara
  • Haha, jag håller med! Undrar just om de äter så mycket bananer i Afrika över huvud taget ;) Att säga att man äter något i Afrika är väl samma sak som att säga vi äter precis samma mat i hela Europa :p

   Svara
 2. Ska kolla det där med Afrika, vi får nämligen besök från våra cykelidoler på fredag, de som just har cyklat sej från Norge till Sydkap… De borde ju veta om det är mycket bananer i maten där:)
  Grytan låter väldigt god, fast bananerna går inte hem hos frun men de kan man säkert byta ut mot något annat gott, vi fortsätter röra om i grytan där du började röra:)

  Kram

  Svara
  • Ja, gör det! Jag är nyfiken :) Kul att få ett sådant besök, de har väl massor att berätta!

   Skippa bananerna i grytan om de inte går hem hos alla, de kan serveras i en skål jämte, bara att toppa med för de som vill :)

   Kram!

   Svara
   • Mm, har precis ätit detta till middag! Väldigt gott tycker jag :) Min blev dock lite för lös tycker jag, blir nog mer linser/mindre vätska nästa gång. Hade både casew- och jordnötter på, mums! I söndags gjorde jag vegetarisk tacos med röda linser också! Funkade finfint :)

   • Härligt att du tyckte om det, Isabell! Vad glad jag blir! Om man låter linserna koka lite längre går de sönder och ”reder” buljongen lite, så att allt blir lite tjockare. Koktiden kan variera lite beroende på hur gamla linserna är och sådär… Kul att du testar recept och delar med dig om vad du tycker, tack!

   • Tack själv för en fantastisk blogg! Micrade på resterna idag till mig och en vän och då kändes den tjockare och ännu godare! :) Hon har en tvååring hemma och skulle prova den på honom, jag tycker att den känns väldigt barnvänlig.. kan återkomma med barnets omdömme också ;)

 3. Finns det någon tabell över näringsvärde på det här receptet att tillgå, eller är det helt enkelt att väga och räkna ut själv? :)

  Svara
  • Jag har valt att inte energi- och näringsberäkna recepten, delvis för att jag inte tycker om att belysa den delen av maten för alla som inte mår bra av att räkna på allt man äter. Så du får räkna själv är jag rädd! :)

   Svara

Skriv en kommentar.