Ädelostkyckling med valnötter och timjan

Hej och hå vad den här helgen har rusat förbi. Vi har inventerat skåp och lådor i hela lägenheten och kastat ut all skit som vi hamstrat på oss. Lådorna med riktiga saker som vi inte längre har nytta och glädje av skänker vi naturligtvis vidare. Nu finns det till och med några tomma skrymslen, här och där. Inte illa när man bor 2 personer på 40 kvadrat, vill jag lova.

När helgen rusar förbi är det härligt med mat som tar sin tid – mat som inte låter sig stressas. Eftersom vi ändå bara varit hemma och skrotat runt idag, passar jag på att göra en riktig söndagsmiddag. Nu har fläskkarré och ugnsbakade bönor retat mig med sin doft från ugnen i snart 4 timmar… Snart dags att se om det går att dra isär köttet med gaffeln…

Ädelostkyckling med valnötter och timjan

Pulled pork är knappast vardagsmat! (Pulled pork eller ‘draget fläsk’ är fläskkarré eller liknande som får mysa i ugnen tills det går att dra isär köttstrimlor med gaffeln.) Att att gulla med en hel stek hinner man sällan en kväll mitt i veckan, men inte behöver vardagsmaten smaka sämre för det. Det här är en snabb men ändå vardagslyxig pastasås med kycklingfilé och pikant ädelost. Ädelosten passar fint ihop med timjan och valnötter – tre klassiska smakkompisar. Valnötterna tycker jag inte att du ska snåla med, de ger gott crunch till rätten.

Ädelostkyckling med valnötter och timjan (4 port.)

500 g kycklingfilé
Smör/olja
Salt, peppar
1 tsk torkad timjan (alt. 2 tsk färsk)
3 dl grädde
100-150 g ädelost
1 stor näve valnötskärnor

Skär kycklingfiléerna i lagom stora munsbitar. Bryn kycklingbitarna i smör eller olja. Salta sparsamt och peppra. Strö över timjan och bryn någon minut till. Häll på grädde och låt koka upp. Smula över ädelosten och låt smälta. Koka inte såsen mer. Strö över grovt hackade valnötter.

Ädelostkycklingen serverar förslagsvis med pasta, ris eller något annat gryn. En frisk sallad med morot eller tomat passar finfint till.

9 kommentarer

  • En rensning behövs mer ofta än sällan när man bor som vi. När man gjort det så känns det inte trångt alls längre :)

   Pulled pork är mumsfilibabba! Det tycker jag ni allt ska göra snart igen :)

   Svara
 1. Tusan så gott! Kyckling kan behöva lite hjälp med smaken. Bra jobbat där med rensningen, vet precis vad du menar. Vi bor på 38 kvm :-) Ser fram emot din version av pulled pork som jag ännu inte provat. Men snart så…

  Svara
  • Det gäller att ha välplanerade kvadratmetrar när man inte har så många att strö sakerna på ;)

   Klart du ska testa pulled pork! Jag utgick ifrån ett recept på lamm i Jamies upptäcker, bytte bara köttsorten och ökade på tiden med någon timme, tills jag var nöjd med mitt kött. Principen är så enkel, du måste testa! Bums :)

   Svara

Skriv en kommentar.