Konsten att panera fisk + Variationstips

Igår åt vi fisk till middag! Ångad torsk med kokt potatis och skirat smör… Alltså hur enkelt och gott är inte det?! Ska fundera på min topp 3 på fiskmiddagar och lägga ut på Instagram… Panerade fiskfiléer eller fiskpinnar med potatismos är absolut med, så långt vet jag i alla fall!

Panerad fisk

Mjöl först, uppvispat ägg sen och ströbröd sist – så långt är du med va?

Förutom att det är gott och krispigt att panera fisk, skyddar faktiskt paneringen fisken från den starkaste värmen. Med för hög värme bränns paneringen innan fisken är klar och med för låg värme lossnar paneringen eftersom köttsaften rinner ut innan paneringen hårdnat, så lite lagom varmt ska det vara! Vad nu lite lagom innebär, haha! På vår spis är 7:an lagom (12 steg) när jag steker en tunn, panerad torskfilé.

Ett annat tips för att rent teknisk lyckas med panerad fisk är att låta fisken vila lite efter att du panerat den, innan du slänger ner den i pannan. Då hinner ägget i paneringen torka till. Kom ihåg!

Jag har aldrig dubbelpanerad fisk utan ägg, men det går fint att bara vända fisken i mjöl och sen steka. Det blir inte samma krispiga yta, men absolut äggfritt!

Panera med ost
Panera med kokos
Steka panerad fisk i ugn

Matlagningsteknik i all ära… Men att hitta på nya recept är ju tusen gånger roligare, eller hur? Som att prova att avsluta dubbelpaneringen av fisken med annat än ströbröd. Finns ju massa goda, krispiga saker att omsluta fisken med. Till exempel:

Prova att panera fisk i:

 • Panko, asiatiskt ströbröd i flingor. Krispigt!
 • Finhackade nötter/mandelmjöl
 • Frön, t.ex. sesamfrön
 • Havregryn, grovt krossade
 • Kli – fiberrikt!
 • Kokos
 • Krossade cornflakes
 • Finriven ost. Glutenfritt!

Sen kan du prova med massa kryddor i paneringen också: curry, blandade örter, vitlök… Har du provat att panera fisk i något kul? Min favoritpanering är nog ändå panko… Det blir väldigt krispigt! När du provat är det svårt att gå tillbaka till vanligt ströbröd – kom ihåg att jag varnade dig…

Till fisken tycker jag att det är givet med potatismos eller kokt potatis och en kall sås. Skolans kalla fisksås är ju en klassiker som aldrig blir gammal. Eller remoulad, med eller utan curry. Eller så blandar du bara ihop crème fraiche med en skal och saft av en halv citron och lite färska örter… Eller ja…

Vad serverar du helst för sås till fisk? Och har du provat att panera fisk i något annorlunda?

8 kommentarer

 1. Jag gillar också Panko! En gång på Lokal i Göteborg fick jag fisk panerad i earl grey… alltså teet! Minns att det var oväntat gott!

  Svara
 2. Fisk äter vi ju på kors och tvärs här hemma, det står på matsedeln minst två gånger i veckan:) Undrar om vi hade kunnat bestämma oss för 3 topprecept… En av dom hade i alla fall spättabörsar i citronsås blivit, den är farligt god!
  Till panerad fisk äter vi allra helst tartarsås, den kan vi äta med sked så god den är. Annan fisk äts med olika såser, beroende på hur resten av måltiden ser ut, men en klassisk hollandaisesås, romsås, beurre blance eller citronsås är ju bara så gott.

  Svara
 3. Den remoulad jag gör fick jag tips om på en restaurang i Umeå för drygt ett år sedan. Jag mixar sönder pickles (morot, syltlök, gurka, blomkål och senapskorn) och blandar med majonäs, salt och peppar. Trodde inte det stämde när jag fick receptet, men lagen till grönsakerna balanserar majonäsen och såsen blir SÅ god.

  Svara
 4. absoluta favoriten för mig är mammas sommarsås som ofta serverades till chiligrillad lax när jag var liten. Det är få såser till fisk som jag tycker är så god, kan rentutav äta den med sked!
  3dl youghurt
  1dl mayonäs
  1-2 msk senap
  1dl gräslök
  3 msk dill
  salt och peppar
  så god!

  Svara

Skriv en kommentar.